Правила за торене

Правила при торене

Правила за торене

Една от най-честите грешки, които правят начинаещите в градинарството, е при поливане и торене на растенията. Ето какво задължително трябва да знаете, ако сте решили да запълвате времето си с такова хоби, но все още сте твърде неопитни. Когато ви се наложи да торите растението, не купувайте първия препарат, който попадне пред погледа ви. Торенето има строги правила, които трябва да знаете.
Почти няма растение, което да не изисква подхранване. Добре е преди да купите тор, да се запознаете с вида на цветето и с това какви подхранващи субстанции му се препоръчват. За това можете да попитате и в цветарски магазин.

Видове торове според състава и действието

Има няколко вида торове – такива, които съдържат основните хранителни съставки. Други торове имат по-продължително действие, и трети, които се считат за най-пълноценни поради богатото си съдержание. Всички подхранващи вещества в повечето случаи са на основата на соли.
Първият вид тор се предлага в течна разфасовка и на гранули. Течната е много удобна, но имайте предвид, че тя винаги се добавя към водата за поливане, а не се използва сама, тъй като е силен концентрат. Този вид минерална тор е най-подходяща за стайните растения. Обикновено се използва през целия пролетно-летен сезон.
Втория вид – за по-продължително действие, представлява комбинация от соли. Предлага се най-често в течна форма и отново задължително се разрежда във водата за поливане. Особеното в този случай е, че тази тор се използва за определен период от време – 1-2 седмици, в завосимост от вида на цветето, след което се преустановява торенето.
Третата тор е обогатена и с органични съставки, което всъщност я прави по-специална. Опитните градинари я препоръчват за цъфтящи растения.

Правила при торене
Правила при торене

Правилно торене: сила за вашите растения

Не можете без хранителни вещества – това важи както за нас, хората, така и за растенията. Докато ние се нуждаем от витамини, въглехидрати и други вещества, за да се чувстваме здрави и в добра форма, вашите растения могат да се развиват оптимално само ако са снабдени с достатъчно хранителни вещества. Затова редовното торене е алфата и омегата на правилния им растеж. Съставките на тора насърчават растежа на растенията и укрепват имунната им система, която ги предпазва от вредители и болести. Защо, кога и колко трябва да наторявате, разберете тук.

Растението непрекъснато черпи от почвата важни хранителни вещества, които са му необходими за производството на листа и цветове. Едва когато растението свали листата си или умре напълно през есента, тези хранителни вещества се връщат в естествения кръговрат на хранителните вещества. Ако продуктите от реколтата или резниците бъдат отстранени, цикълът на хранителните вещества се нарушава и почвата става по-малко плодородна. Това ще доведе до: бледи листа, зелени жилки, бавен растеж. Ще спасите растенията си от това, ако ги торите редовно, защото само така те могат да се развиват здравословно и да бъдат устойчиви на болести.

Ако искате да се радвате на красиви цветя и богата реколта, трябва, наред с други неща, да обърнете внимание на балансираното торене. Тук важи същото, което се отнася и за вашата диета: За оптималното развитие на растенията всички хранителни вещества трябва да са налични в достатъчно количество. Едно хранително вещество не може да бъде заменено с друго. Ако наблюдавате внимателно растенията си, обикновено можете лесно да установите дали и кои хранителни вещества им липсват. Например слабият растеж или избледнелите листа са признаци за недостиг на азот. Малкото цветове и малките листа са резултат от недостатъчно количество фосфор. Ако растението изглежда болнаво или отпуснато, това означава недостиг на калий.

Най-важните ханителни вещества и техните функции

От какви хранителни вещества се нуждае растението?

Основни функции на хранителните вещества в торовете
Азот – Той е отговорен за растежа на растенията.
Фосфор – Насърчава образуването на цветове и плодове и помага на растенията да се вкоренят.
Калий – Увеличава устойчивостта на растенията и подобрява вкуса на плодовете и зеленчуците.
Магнезий – Важен за образуването на зелени листа и влияе върху начина, по който растението управлява водата.
Калций – Подпомага здравината на тъканите и повишава устойчивостта на растенията към стрес.Изгнил компост

Какви са разликите между отвелните торове?

Различават се чисто органични торове, произведени от естествени вещества, минерални торове, които се произвеждат промишлено, и органично-минерални торове.

Торене с органични торове

Органичните торове се състоят от растителни и/или животински суровини (напр. смачкани гроздови зърна, люспи от какаови зърна, рогати червеи или гуано от морски птици). Превръщането на органичната материя в хранителни вещества, достъпни за растенията, е бавен, естествен процес (минерализация). Природните суровини трябва първо да бъдат разградени от микроорганизми, живеещи в почвата. Затова хранителните вещества се освобождават бавно и за по-дълъг период от време. По време на тези процеси се активира почвеният живот и се стимулира образуването на хумус.

Торене с органично-минерални торове

При разлагането на органичните материали от почвените микроорганизми се получава основно азот. За да се гарантира, че растенията са достатъчно снабдени с всички важни хранителни вещества, органичните торове се обогатяват с минерални компоненти. По този начин се получава органично-минерален тор. Освен това много органично-минерални торове могат да бъдат произведени от 100 % естествени суровини.

Торене с минерални торове

Минералните торове съдържат важни за храненето на растенията хранителни вещества под формата на минерали и соли. Те се освобождават от почвената влага, така че растенията имат незабавен достъп до хранителните вещества. Като бърз доставчик на енергия с подобряващ производителността ефект, тези торове се използват особено за растения с високи изисквания към хранителните вещества и за взискателни дългоцъфтящи растения, но също и при признаци на остър недостиг на хранителни вещества.

В допълнение към минералните торове с незабавно действие има и дългосрочни минерални торове. Те освобождават хранителните си вещества постепенно за по-дълъг период от време (обикновено от 3 до 6 месеца) в съответствие с естествените фактори на растеж – температура и влажност. По този начин растенията се снабдяват с всички необходими хранителни вещества през целия градински сезон.

Кога е най-подходящото време за торене?

Най-важното правило за доставка на хранителни вещества е: Торете само по време на фазата на растеж! В противен случай многогодишните растения, плодовете и зеленчуците ще произвеждат постоянно нови издънки, което ще ги направи податливи на измръзване. Затова в идеалния случай торете само до средата на август! След това за храстите и многогодишните растения трябва да се прилага само есенен тор, богат на калий. Ако лятото е много горещо, трябва да полеете обилно преди наторяване. Най-подходящото време за торене е рано сутрин или вечер.

1000 модела книпекс

Вашият коментар