Резитба за повече плодове

Резитба за повече плодове

Резитба за повече плодове. Кои клонки не трябва да се оставят за скелетни и за полускелетни клони?

Редовното подрязване помага на овощните дървета да се възстановят и следователно да живеят по-дълго. Правилната резитба допринася и за повече плодородие. Важно е обаче подрязването да се извършва внимателно и в подходящо време, за да се постигне истинска полза за дърветата.Не трябва да се оставят за скелетни и полускелетни клони всички клонки, които излизат под остър ъгъл, сгъстяват короната, влошават състоянието на други клони. Изрежете и клоните, които растат навътре или са разположени от вътрешната страна на скелетните клони или разклонения и се кръстосват с други клонки. Такива клонки не трябва да се оставят за скелетни и полускелетни клони. Това е така, защото скелетът на дървото ще бъде слаб и при по-голямо натоварване с плодове може да се счупят цели клони и дървета.

Как се ускорява плододаването на млади силно растящи овощни дървета?

Много често овощарите се оплакват, че дърветата растат много силно, обаче не раждат достатъчно плодове. Причините за закъсняване на плододаването може да бъдат от различно естество. Продължителността на младенческия период е сортова особеност, но зависи и от условията на живот. Когато овощното дърво расте при изключително благоприятни условия на минерално хранене и особено на азотно, не се създават условия за образуване на плодни пъпки. В такива случаи е необходимо да се създадат препятствия за оттичане на асимилатите от клоните към кореновата система. Най-лесният начин за това е превиването на част от клоните на дървото. То се извършва в края на юни. Навеждат се около 25 % от обрастващите клонки (нескелетните и полускелетните клони). Завързването се прави с гумени лентички и тел или с по-дебел канап.

Правилна резитба - повече плододаване

Трябва ли да се премахват издънките на овощните дървета и как се извършва това?

Издънките около ствола на дърветата трябва да се премахват. През есента се откриват внимателно дебелите корени на дърветата и се намират местата, откъдето израстват издънките. Издънките се отрязват с овощарска ножица до основата, след което корените се затрупват отново с почва. Неправилно е при изрязване на издънки да се оставят дълги чепове, защото на следващата година от тях покарват нови издънки и вместо да се подобри състоянието на дървото, то се влошава.

Трябва ли да се заглаждат и замазват отрезите при резитба?

Резитба за повече плодовеНай-често резитбата се извършва с ножица и трион. Отрезите, направени с трион, са с грапава повърхност, а понякога са грапави и отрезите, направени с ножица. За да се предпази дървесината от загниване, раните се заглаждат с остър нож и се замазват с бяла блажна (безирена, а не лакова) боя. Не се замазват рани с диаметър, по-малък от 1 ст. По-големите рани зарастват бавно и ако не се замажат, загнива дървесината им.

Прореждане на плодове на овощните растения?

Обикновено овощните растения залагат повече плодни пъпки, отколкото могат да изхранят, за да се получи добра реколта с нормална големина на плодовете. Това се отнася особено за пълната година при алтернативно плододаващите дървета. Най-често се задържат повече завръзи, отколкото са необходими за нормална плодова реколта. За получаване на качествени плодове се извършва прореждане на завръзите при ябълката, крушата и прасковата, а при другите овощни видове (слива, кайсия и др.) се извършва много рядко.

Известни са два начина на прореждане – чрез химични вещества и ръчно. За любителите овощари по-голям интерес представлява ръчното прореждане. То се извършва след физиологичното юнско опадане на завръзите. Тогава са се пооформили вече плодовете и личи кои плодове трябва да се премахнат от дърветата. При прореждането се откъсват най-напред изостаналите в своето развитие плодове, деформираните, повредените от болести или неприятели и по-гъсто разположените. Събарят се предимно плодовете по долната страна на клоните и засенчените в по-долните части на короната.

Прореждането се извършва така, че на всеки 15 – 20cm от клоните да остане по един плод, а върху цялото дърво – 600 – 900 плода. Тази норма се отнася за средно нормално развито дърво. Има много изследвания, които показват, че плодовата реколта не се намалява при нормално прореждане в количествено отношение, а се повишава твърде много качеството й.

Резачка за стиропор, полистирен с горещ тел до 150mm, 417240, EXTOL CRAFT

Вашият коментар