Грижи за тревата преди зимата

Грижи за тревата преди зимата

Грижи за тревата преди зимата

Когато е достатъчно топло, тревата расте до късно през есента. Най-добрата защита срещу мраз и сняг е тревата да бъде окосена преди зимата най-много на четири сантиметра височина. Препоръчва се през октомври да се съберат с греблото падналите листа и органичните отпадъци. Има различни мнения за торенето на трева. През зимата например тревата трябва да бъде подсилена с повече хранителни вещества, за да може да има достатъчно хранителни резерви на разположение, когато подвижните хранителни вещества на почвата са изчерпани. Тежък тор с разтворими нитрати е определено неподходящ за този сезон. Ако изобщо се практикува късно есенно торене, нека то бъде със специални торове за трева с дълготрайно действие и малко съдържание на азот. Те не утежняват подземната вода и са екологични. 20, максимум 25 грама на квадратен метър се разпръскват след последното подрязване и се полива, освен ако не се очаква дъжд. Ако в началото поливате леко и чак след няколко часа малко по-силно, торът няма да се отмие, азотът ще бъде поет от почвата.Грижи за тревата преди зимата
Още един съвет за привърженици на гъстата трева в градината: през зимата тревата трябва да разполага с достатъчно калий, защото недостигът му води до по-малка издържливост на суша и студ. Ако липсва калий, листата остават малки и постепенно изсветляват. Затова особено на песъчлива почва е добре да се подпомага с калиеви наторители през ранната пролет и късната есен.

Третиране на тревата през есента

В края на октомври трябва да окосим за последен път тревата до 2-3 см и да започнем да я поддържаме. Подравнявайте повредените краища на тревните площи, премахвайте неравните участъци и се грижете за голите места. Аерирайте добре тревната площ и я наторете с основен тор или подхранване. Последната работа по тревата е да почистите листата и да паркирате косачката под навеса.

Последното косене на тревата

Косенето на моравата веднъж седмично през есента е достатъчно до края на октомври, когато тревата спира да расте. Косете декоративните тревни площи на височина 2 см, а тревните площи за комунални нужди – на височина 3 см. Тревната площ определено не трябва да се оставя обрасла през зимата, тъй като високата, неокосена трева увеличава риска от поява на плесени. Не е препоръчително да косите след дъжд или да косите тревни площи, които са влажни от роса.

Подобряване на тревната площ

Есента е идеалното време за засяване на рехави и голи места и цялостно подобряване на тревната площ. Това ще бъде особено ефективно преди дъждовни дни, тъй като влагата ще накара ремонтираните участъци да пораснат бързо и добре. Повредените краища на тревната площ трябва само да се изкоренят, да се насипят с нов хумус и тревни семена, които да съответстват на вида трева, с който е засята площта.

Добрата грижа ще се отрази на качеството на вашата морава

Есента е идеалното време за отстраняване на неравностите в тревната площ. Бучките и неравностите, които оформяте с косачката си през почивните дни, или неравностите, които са дело на къртица, определено не трябва да ви притесняват през пролетта. Тревата лесно се изрязва, изравнява се с хумусна почва и внимателно се утъпква. След това можете отново да засеете новата морава. Добре е също така да се отървете от голите места, по които сте ходили много през лятото или сте прекалили с торовете и хербицидите. Но преди да отстраните повредата, трябва да разберете дали тя е причинена от слаба аерация, недостатъчно плевене или лош дренаж на почвата. След това отстранете лошата трева, разрохкайте почвата с вила и разстелете нова трева върху подготвената повърхност.Аериране на тревата преди първия сняг

Аериране на тревата

Есента е най-подходящото време за аериране на моравата, за да се подобри достъпът на вода, въздух и хранителни вещества до корените. Друга важна цел на аерирането е да се премахне старата тревна растителност. Аерирането ще насърчи по-енергичния растеж на корените, което ще доведе до буйна и зелена морава през следващата година. По-малките тревни площи могат да се аерират със специални кухи вилици. При по-леки почви за аериране е достатъчно обикновено желязно гребло; друг вариант е аерирането да се извърши с вертикулатор. При тежка глинеста почва е добре да запълните дупките с кварцов пясък.

Основно наторяване

След като моравата е практически аерирана, следва наторяване, което подобрява горния почвен слой и създава по-добри условия за растеж на тревата. Сместа за наторяване се състои от четири части пресята хумусна почва, една част торф и две части остър пясък. Всички съставки трябва да се смесят добре. След това можете да променяте частите в зависимост от типа на почвата. При по-леки песъчливи почви можете да увеличите количеството торф за сметка на пясъка – четири части почва, две части торф и една част пясък. За тежка почва пък ще ви е необходим повече пясък и по-малко почва – две части почва, една част торф и четири части пясък. Разбира се, можете да използвате и компост вместо почва.

Есенно торене и пръскане

От началото на октомври можете да наторявате моравата си с калиев тор, който ще укрепи листата. От друга страна, азотът е напълно неподходящ, тъй като стимулира растежа, но отслабва връхчетата. Разпръснете тора на ръка в широки кръгове, в идеалния случай при липса на силен вятър. В същото време можете да пръскате с фунгицид срещу гъбички преди зимата. Не можете да ги предотвратите на 100% и напръсканата площ няма да издържи през цялата зима, но ще осигури на тревата ви известна защита.

Почистване на листата

Съберете листата, които падат от дърветата, с метла, изгребете ги с гребло и ги компостирайте. Ако тя бъде оставена върху тревата, тревата под нея ще пожълтее и ще създаде условия за развитие на всякакви насекоми. Събраните листа от тревата се изгаряха, което е доста жалко. Не забравяйте да го изхвърлите и компостирате. Тя ще ви осигури ценна органична материя, която може да се използва за много различни цели в градината. Не забравяйте само, че листата в компоста узряват по-дълго, отколкото компостната почва от други видове органични отпадъци.

Въпреки че падналите листа са вредни за повечето тревни площи, те са по-скоро полезни за местата, където зимуват декоративни луковици и други многогодишни растения. Затова е добре да оставите слой листа в лехите им или да ги изгребете.

Бутикови инструменти Wera

Вашият коментар