Значение на резитбата на овощните дървета

Значение на резитбата на овощните дървета

Какво значение има резитбата на овощните дървета за плододаването им какво е необходимо да се знае за устройството на овощните растения във връзка с резитбата?

Овощното дърво има надземна и подземна част. Надземната част се състои от стъбло, скелетни и полускелетни клони, обрастващи клонки, леторасти и пъпки. Всички изброени части съставляват стъблената система на дървото. Подземната част (кореновата система) се състои от вертикални, хоризонтални (скелетни и полускелетни) и обрастващи корени, смукателни коренчета и коренови власинки. Резитбата се отнася именно за надземната част на овощните дърветаЗначение на резитбата на овощните дървета.

Стъблото е надземната част на овощното дърво – от кореновата шийка до върха на дървото.

Онази част от стъблото, която се намира между кореновата шийка и първия скелетен клон, се нарича ствол.

В зависимост от дължината на ствола овощните дървета биват нискостъблени (40 – 60cm), средно стъблени (90- 110cm) и високостъблени (над 130cm). За любителските овощни градини са за препоръчване нискостъблените овощни дървета.

Водач е частта от стъблото между първия (най-долния) скелетен клон и върха на дървото. Здравината на короната зависи от здравината на водача.

Клоните, които израстват от водача и са най-силни в короната, се наричат скелетни. Заедно с водача те образуват скелета на короната. Разклоненията на скелетните клони се наричат полускелетни. По скелетните клони и по разклоненията им се извършва обмяна на хранителни вещества между короната и кореновата система. Те служат за снабдяване на короната с вода. През зимата в тях се отлагат резервните хранителни вещества.

В овощарската практика е прието стволът да се нарича стъбло.

Новите прирасти, които докарват всяка пролет от пъпките на растенията, докато са още зелени и се огъват, се наричат филизи. След като образуват връхна пъпка и вдървенеят, те се превръщат в леторасти. След листопада леторастът се превръща в клонче. През втория вегетационен период клончетата се наричат клонки.

Всички клончета и клонки образуват обрастващата дървесина на дървото.

Как и кога да подрязваме дърветата? Перфектното ръководство за начинаещиЗначение на резитбата на овощните дървета

Дърветата са част от всяка градина, независимо дали очакваме от тях да осигуряват полезна сянка, величествена украса или богата реколта от плодове. Но за да се гарантира, че те наистина ще дадат богата реколта или ще украсяват имота ни с красотата си години наред, трябва да им се обърне нужното внимание. Особено възрастните дървета понякога създават впечатление, че са напълно независими организми и могат да се справят без нашите грижи, но е точно обратното. Освен от поливане или торене дърветата се нуждаят и от резитба. За целта освен основни умения ще ви трябват само остри ножици и трион. Ако имате високо дърво, което не може да се обработи дори със стълба , или ако се чувствате по-сигурни да работите от земята, телескопичният трион е добра идея. При резитбата като цяло винаги трябва да се премахват излишните или пресичащи се клони, както и да се подрязват прекалено дългите.

Резитбата на овощните дървета осигурява богата реколта от плодове

При овощните дървета резитбата оказва значително влияние върху плододаването. Тя олекотява короната, което спомага за плододаването на дървото, тъй като му позволява да ражда плодове по цялата корона, и на свой ред потиска растежа на чужди мъхове и гъби. Ако дървото не бъде подрязано, короната ще бъде твърде гъста вътре, слънчевата светлина няма да достига до короната през обраслите клони и не само ще бъде изложена на по-голям риск от гниене или чужди плевели, но дървото ще дава плодове почти само по периферията. Така че правилноторезитбата ще увеличи реколтата ви. Не става въпрос само за скъсяване на клоните, изрязване на т.нар. вълци и естетиката на дървото. Резитбата оказва значително влияние върху здравето на дървото и неговите плодове.

При овощните дървета се извършват три вида резитба

Резитбата може да се извършва на два пъти – първо, в края на зимата, в предпролетния период, за да се насърчи образуването на нови леторасти, и след това през лятото, след прибиране на реколтата, когато се съкращават прекалено дългите клони или се премахват ненужните клони, което води до по-богата реколта през следващата година. Ябълковите, крушовите и вишневите дървета могат да бъдат подрязвани и в двата момента, докато прасковите, кайсиите и сливите са по-благосклонни към лятната дата.

При овощните дървета се извършват три вида резитба – подхранваща резитба, която се извършва на около четири или пет години от живота на дървото и има за цел да оформи добре короната; поддържаща резитба, която поддържа баланса между растежа на дървото и добива, извършва се при зрели, плодоносни дървета; и подмладяваща резитба, която се прилага при по-стари дървета, за да се удължи животът на дървото, да се подобри качеството на реколтата и да се възобнови растежът му.

При овощните дървета се извършват три вида резитба
При овощните дървета се извършват три вида резитба

При декоративните дървета резитбата ще подобри естетическата им функция.

Декоративните дървета не са толкова взискателни, колкото овощните, но могат да се радват на резитбата. При вечнозелените дървета, като иглолистните, е достатъчно да се отрежат неудобно разположените клони при младите дървета. Целта е клоните да се разпределят равномерно от всички страни. От друга страна, в случай на стари, масивни самотни дървета понякога е подходящо лечението да се извърши от специалист. Във всеки случай е необходимо да се премахнат всички повредени клони и от време на време да се подрязва короната. Дървото трябва да се провери и за евентуално гниене, което често се появява в кухините на клоните. След това засегнатите части трябва да се отстранят, за да се предотврати разпространението на гниенето и да се гарантира, че в дървото няма да се задържи вода.

За вечнозелените дървета, като иглолистните, е необходимо само да отрежете всички неправилно разположени клони на младите дървета.

При широколистни дървета с разперена корона и дървета с надвиснали клони е важно да се отреже водещият издънка, когато дървото достигне желаната височина, а през следващата година трябва да се отстранят растящите нагоре издънки, които могат да заменят първоначалното основно стъбло. Ако дървото е с широк растеж, можете да премахнете и клоните, които растат твърде ниско.

При широколистни дървета с един основен ствол, като брези или тополи, трябва да избягвате да увреждате водещия ствол, който сочи директно нагоре. Затова отрязвайте само слабите странични клони от тази основа.

Значение на резитбата на овощните дървета

Бутикови инструменти Wera

Вашият коментар