Лантана – Lantana 

Лантана

Лантана – Lantana

Лантана – много красиво растение. При допир до листата излъчва аромат на ванилия. Цъфти непрекъснато през цялото лято, от май до октомври. Интересно е че цвета е в два цвята. От оранжево преминава в червено, от розово в огненочервено, от жълто в оранжево.

Напоследък често се внасят нови разцветки и могат да се открият розови, оранжеви, червени, лилави. Красиви стоят оформени като високо стъбло.

Грижи: Поливане: в периода на рестеж се поддържа умерена влага. Торене: на всеки 2 седмици. Температура: през зимата не по ниска от 10 градуса. Почва: Отцедлива, богата. Необходим е добър дренаж, за да не загниват корените. Цъфтеж: За да се развие и цъфти добре е необходимо да се прещипват върховете на младите клонки и да се махат прецъфтелите цветове, на който се образуват плодчета. Цветето лантана се пресажда се всяка пролет, като е ноебходимо подрязване на изсъхналите и изтощени клонки.

Място: Слънчево. Пряко слънце. Югоизточно или югозападно изложение. Размножаване: Чрез връхни резници през пролетта. Съвет на градинаря: Силно отровно растение.

Лантана
Лантана

Описание

Това очарователно растение може да се отглежда в лехи, саксии или декоративни контейнери като едногодишно, което може да се изхвърли след края на сезона или да се използва в преносими контейнери. В преносими контейнери отглеждаме растения, които са чувствителни към замръзване, така че преди първите зимни студове ги поставяме на светло, хладно и незамръзващо място. В края на май преместваме растението обратно на открито. Има наситено зелени яйцевидни листа, върху които красиво се отразява богатото съцветие.
Цветовете са полусферични и се състоят от множество малки едноцветни цветчета или съцветия, които променят цвета си по време на цъфтежа. Цветовете могат да бъдат бели, жълти, оранжеви, жълто-розови или жълто-червени. В преносими контейнери растението лантана може да образува форма на стъбло.

Характеристики на растението

Родина: Централна и Южна Америка

Видове: едногодишно, растение за контейнери

Вид на листата: средни листа, яйцевидни

Цвят на листата: зелен

Цвят на цветовете: бял, оранжев, розов, червен, жълт

Цъфтеж: Цъфти от юни до септември.

Височина: 30 – 100 см

Аромат: Листата имат остра миризма.

Трудности при отглеждането: Растението не е сложно за отглеждане, изисква само обилно и редовно поливане.

Употреба:Подходяща за лехи, сандъчета и декоративни контейнери на открито.

Оформяне/рязане: Подкастряйте растението през есента, преди да презимува.

Издръжливост: Това е едногодишно растение, което се изхвърля след цъфтежа. Въпреки това може да се съхранява през зимата до следващата година на светло, хладно и без замръзване място.

Издръжливост: не е издръжлив

Влагоустойчивост: влажна

Субстрат: богата на хумус почва

Трудност за отглеждане: средна

Време на цъфтеж: юни, юли, август, септември

Изисквания за отглеждане на лантана

Местообитание: Растението вирее добре на слънчево място, без течение.

Вода: Цветето лантана изисква редовно поливане, в противен случай цъфти слабо.

Торене: Торете всяка седмица през вегетационния период.

Размножаване: Размножава се през пролетта чрез тревисти или връхни резници.

Почва: субстрат за балконските растения

Трудности: Сутрешните слани не са полезни за растението, те го изгарят бързо. Растението трябва своевременно да се премести на хладно и незамръзващо място.

Вредители: Растението може да бъде нападнато от акари.

Съвет: За да стимулирате образуването на цветове, отстранете прецъфтелите цветове.

Lantana

Резачка за стиропор, полистирен с горещ тел до 150mm, 417240, EXTOL CRAFT

Вашият коментар