Лобелия

Лобелия

Лобелия – Lobelia

Лобелия (Lobelia) – едногодишно растение. Лобелията е растение – джудже, средната височина е около 10 см. Образува компактни туфи. Цветчетата са малки, оцветени в бледожълто, бяло, синьо или лилаво. Lobelia tenuior е вид разпространен в Австралия, която расте до 30 – 50 см.височина. Цветовете и са тъмно сини с бял център. 

ГрижиПочвата трябва да се поддържа влажна. Място: Най – добре се развива в по – хладни райони, където лятото не е прекалено горещо. Лобелията предпочита частична сянка, но сутрин рано предпочита слънцето. Това растение – джудже е много подходящо за своеобразна рамка на други цветя в градината. Много често се засажда около ствола на дървета по паркове и градини. Влачещите видове пък стоят разкошно във висящи кошници, вази и сандъчета на перваза на прозореца.
Размножаване: Можете да посеете семената от януари до март, за предпочитане е в оранжерия или друго топло и влажно помещение. Засадете растенията още докато са много малки. Ако изберете градината, между растенията трябва да оставите минимум 15 – 20 сантиметра разстояние.
Лобелиите, които пълзят, могат успешно да се размножават от издънки, взети есента. Те трябва да цъфнат още през зимата.

Съвет на градинаря

Лобелията съдържа мощно отровно вещество, което се използва в медицината. Пред

Лобелия в саксия
Лобелия в саксия

и се е продавало без рецепта като средство за отказване на цигарите, но това му свойство не е доказано. Ако се приема в точното количество, лобелията може да “отвори” бронхите, които имат проблем. Външно се ползва при лечението на артрити, рани и натъртвания. Растението лобелия съдържа алкалоиди, чийто прием води първо до възбуждане на централната нервна система, но след това и до силна депресия.

Лобелията е известна повече като едногодишно, отколкото като многогодишно растение за лехи. Едногодишните растения, които обичаме да отглеждаме тук, растат като многогодишни в родното си местообитание. През цялото лято гъст килим от дребни цветове, състоящ се от три отличителни венчелистчета в синьо, лилаво или бяло, украсява всяка саксия или леха.
Многогодишните растения растат изправени на височина от 60 до 150 см. За разлика от едногодишните, цветовете растат на гроздове и са розови, червени или лилави. Листата са ланцетни и обикновено са тъмночервени на цвят. Многогодишните растения изискват наистина обилно поливане. Често се засаждат на брега на езера или на други влажни места. През зимата се нуждаят от защита от замръзване.

Характеристики на растението лобелия

Едногодишни растения:

  • L. erinus е растение с височина от 10 до 15 cm. Малките, светлоз
    елени или червеникави листа растат от богато разклонени стъбла. Малките цветчета са сини, бели или лилави.
  • Cambridge Blue (светлосиньо), Blue Pearl (синьо), White Lady (бяло), Rosamund (розово с бели очи).
  • За висящи видове са подходящи L. erinus pendula – Blue Cascade (яркосиньо), Lilac Fountain (нежно люляково).

Многогодишни растения:

  • L. fulgens цъфти от юли до септември с червени цветове. Вид: L. Queen Victoria е растение с височина до 90 cm, което цъфти с яркочервени цветове;
  • L. cardinalis е по-късо растение с по-големи червени цветове; L. siphilitica (сини цветове) – растението обича сенчестите местообитания;
  • L. speciosa цъфти от август до октомври с червени, розови или лилави цветове.
  • Лобелия в градината
Произход: Южна Африка
Видове: едногодишни, многогодишни
Вид на листата: малки листа, накъсани или многообразни
Цвят на листата: зелен
Цвят на цветовете: бял, син, розов, бордо, лилав, червен
Цъфтеж: Цъфти от юни до септември.
Височина: 10 – 150 см
Употреба: растението се използва в сандъчета за прозорци, надвиснали видове във висящи контейнери. Отлично се вписват и в бордюри на лехи, където образуват плътни килими.
Издръжливост: Многогодишните растения лобелия ще издържат в лехата дълги години.
Издръжливост: не е издръжлива на студ
Влагоустойчивост: нормална
Субстрат: нормална градинска почва
Изисквания за отглеждане: няма специални изисквания за отглеждане на лобелия
Време на цъфтеж: юни, юли, август, септември

Изисквания за отглеждане на лобелия

Местообитание: Растението обича слънчеви места, защитени от топлина или частична сянка.
Вода: Многогодишните видове изискват обилно поливане.
Торене: Торете от май до август заедно с поливането.
Разпространение: Многогодишните видове се размножават през пролетта чрез разделяне на китките или през лятото чрез резници.
Засаждане: Едногодишните растения се засяват под стъкло от януари до март. Семената покълват на светлина, затова не покривайте субстрата. Те трябва да бъдат пресадени няколко пъти. Те ще влязат в лехата от средата на май нататък. Това е доста трудна задача, затова е препоръчително да се купува вече отгледан разсад.
Почва: богата на хумус почва
Съвет: Можете да осигурите богато разклоняване, като прищипвате върховете.
Бутикови инструменти Wera

Вашият коментар