Ипомея – грамофонче

Ipomoea

Ипомея – грамофонче, Ipomoea

Ипомея е растение за лехи: полуиздръжливо едногодишно. Грамофончета са едногодишни, имат увивно стъбло и цъфтят през цялото лято. Семената им са зимоустойчиви и се самозасяват. Растенията нарастват бързо, имат тънки стъбла , които могат да се поддържат с нежни подпори, дори с канап или подобни на него материали.

С тези растения може да се формират т.нар. зелени завеси, т.е. да се засяват около оградата на източни и северни балкони и тераси, с което тези кътове стават уютни.
Грамофончетата не понасят разсаждане, затова трябва да се засяват направо на мястото, където ще цъфтят. За да се развият нормално, осигурете им широки съдове и богата почва — смес от градинска пръст, добре угнил оборски тор и малко пясък.

Ипомея е най-големият род в семейството на цъфтящите растения с повече от 500 вида, голяма и разнообразна група с общи имена като Granny loria или Campanite.Ипомея

Описание на цветето грамофонче

Произхожда от Северна и Южна Америка, а днес този род цъфтящи растения се среща във всички тропически и субтропически райони на света. Обичайното име произлиза от гръцките думи ips o ipos, което означава „червей“ или „лиана“, и homoios, което означава „сходство“.
Той включва едногодишни и многогодишни треви, лиани, храсти и малки дървета, повечето видове са пълзящи.

Когато времето е топло, стъблата им са високи и дълги; по върховете на клоните на храстите има гроздове от фуниевидни или тръбовидни цветове в различни цветове – от лилаво до червено, синьо, бяло или жълто.

Повечето видове Ипомея имат впечатляващи, пъстри цветове и често се отглеждат като декоративни растения. Цветовете му привличат колибрита и пеперуди с дълги езици. Това е много крехък храст с вдървеняла долна част на стъблата, но в мразовитите райони обикновено отмира до земята и бързо се подмладява през пролетта.

Някои видове, като Ipomoea batatas, имат грудкови корени, които са годни за консумация. Семената на два сорта камбанки, Ipomoea tricolor „Heavenly Blue“ и „Pearly Gates“, са посочени като токсични от Държавния университет на Северна Каролина.

Листата са тясно овални, с дълги остри върхове и са основният отличителен белег, за да се избегне объркване с вредния плевел Ipomoea cairica, който има петделни листа.

Някои хора използват Ipomoea заради високото съдържание на лечебни и психоактивни съединения, главно алкалоиди. Някои видове са известни със свойствата си в билковата и народната медицина, а други видове се използват като мощни ентрекогени.

грамофонче

Грижи и отглеждане на Ипомея

Въпреки че утринните цветя или камапанилите са приспособими към повечето условия, те предпочитат слънчево място и много вода през вегетацията. Трябва да се засажда в умерено плодородна, добре дренирана почва.

По време на вегетационния период трябва да поливате и торите растението ежемесечно, но през зимата трябва да го подхранвате умерено.

Тези растения се нуждаят от много пространство и трябва да се подрязват след цъфтежа. Някои пълзящи видове могат да се нуждаят от опора, тъй като лианите, които нямат никаква опора, просто растат по земята и могат да изместят други растения.

На ветровитите места трябва да се осигури подслон. Този тропически храст трябва да се върже назад през пролетта, за да се разклони повече. Расте като многогодишно растение в районите с мека зима, където има слани.

Ако съществуват подходящи условия, тези растения могат да бъдат инвазивни. Някои видове растат толкова лесно, че в някои части на света се превръщат в плевели.

Засяване

Ако се отглеждат от семена, те трябва първо да се изрежат с остър нож, леко да се изстържат с шкурка или пила за нокти и след това да се накиснат във вода за 24 часа, преди да се засеят през пролетта при 18°C.

Внимателно отцедете семената върху хартия и ги засейте, преди да са изсъхнали. Покрийте ги с половин сантиметър пръст. Разделете ги на около 15 см една от друга.

Растенията могат да бъдат податливи на атаки от различни вредители. Това са например акари или бръмбари, гъсеници и мравки. Силната струя от маркуча ще свали акарите от растението. Затова повтаряйте това на всеки два-три дни, докато вредителите изчезнат.

Растенията, нападнати от гъсеници или ларви, могат да бъдат третирани с Bacillus thuringiensis на прах. Срещу мравките можете да използвате отровни примамки. Могат да се появят и болести като бели мехури, ръжда, листни петна, стъблено гниене, нишковидно гниене, въгленчево гниене и увяхване, затова обърнете специално внимание.

Резачка за стиропор, полистирен с горещ тел до 150mm, 417240, EXTOL CRAFT

Вашият коментар