Мелокактус

Мелокактус

Мелокактус – семейство – Cactaceae/кактусови

Мелокактусът е сред най-ефектните видове от семейство кактусови, но и изключително труден за култивиране. Той е тумбест, разделен на резени като пъпеш, а бодлите му са разположени на кичурчета и образуват дъги, започващи от върха и стигащи до почвата. Точно на върха се намира цветът, който отдалеч прилича на странна шапчица. За първия цъфтеж на мелокактус са необходими поне 6-7 години.

Мелокактус

Мястото за този кактус трябва да е светло, но и защитено от преките слънчеви лъчи; да е топло, като от септември се охлажда до около 10 градуса.
През зимата мелокактусът не се полива, а през лятото има нужда от съвсем оскъдно количество вода. Пръскайте го редовно с вода, тъй като така се подсигурява с влага.
Почвата трябва да е кактусова с добавка на пясък в широка и плитка саксия, в която да се съберат разклонените му корени.
Разможаването е много трудно и по-добре го оставете на специалист.

Подробно описание

Този тропически кактус е ценно допълнение за колекционерите и ентусиазираните производители на кактуси. Тъй като Melocactus curvispinus не е подходящ за начинаещи, неговото отглеждане и цъфтеж са резултат от правилни грижи и носят дълбоко удовлетворение на градинарите.

Melocactus curvispinus е интересен кактус, известен тук като Melocactus curvispinus. Принадлежи към семейство Cactaceae. Мелокактусът (пъпешовият кактус) е известен още като „кактус с турска шапка“. Този род кактуси се отличава с това, че включва около 30-40 вида. Ареалът на Melocactus curvispinus се простира от Мексико до южно Перу и включва североизточна Колумбия, Венецуела и Карибския басейн. Този кактус има много променлива форма. Стъблото му е вдлъбнато, кълбовидно до късо, цилиндрично, светло- до тъмнозелено, леко лъскаво, с диаметър от 8 до 27 cm и височина от 6 до 20 cm.

Характеризира се с радиални бодли, които са силно извити назад и достигат дължина от около 28 mm, но също така и със сферични семена, които са по-малки от тези на другите подвидове. Мелокактусът изчаква тялото да приключи растежа си, преди да образува „главичка“. От него израстват четинки и малки, лилави до розово-червени цветове, а той може да расте с години. Понякога главата е по-висока дори от тялото на кактуса. Средната височина на тялото може да достигне около 8 см, но може да бъде и по-голяма.melokaktus

Кактус Melocactus curvispinus подходящ за отглеждане на закрито. Това е отлично растение за стайни саксии. Подходящ е и за скални градини и пустинни пейзажи. Идеален за тераси и ботанически градини. Тези бавно растящи кактуси се засаждат в саксии за тераси, балкони, оранжерии и на закрито.

Инструкции за отглеждане на мелокактус

За разлика от повечето кактуси, Melocactus curvispinus се нуждае от редовно поливане, дори през зимата, и никога не трябва да се оставя да изсъхне напълно. Освен това се нуждае от добър дренаж. Предпочита директна светлина. На пълно слънце има склонност да става бронзов, а подходящото местообитание насърчава цъфтежа и образуването на тръни. През лятото наторявайте кактуса на всеки 4 седмици с тор с ниско съдържание на азот, богат на калий и фосфор.

Мелокактусът не понася студ, дори при сравнително ниски температури, затова е важно да се поддържа температура над 8-12 °C по всяко време. Сериозни повреди или смърт настъпват при температури, които не биха засегнали по-голямата част от кактусите. През зимата той предпочита по-често поливане от другите кактуси, например веднъж месечно.

1000 модела книпекс

Вашият коментар