Каланхое

Каланхое

Каланхое – семейство – Crassulaceae/дебелецови

Два са най-разпространените видове каланхое – Kalanchoe manginii и Kalanchoe blossfeldiana. Последният е по-популярен. Именно той, при определени условия цъфти целогодишно, въпреки че сезона на цъфтене е пролетта. Цветовете му издържат до няколко седмици. Когато прецъфти, изрежете цветовете, поставете саксията на тъмно и хладно место, почти не поливайте в течение на един месец, после го преместете в добре осветено помещение и поливайте както обикновено.
През зимата не издържа температури по-ниски от 10˚C. До есента изисква добра осветеност, хубаво е да го държите на южен или западен прозорец, а зимата на южен. Почвата не бива да пресъхва прекалено много. Не е необходимо да пръскате листата.

Пресажда се ежегодно, напролет. Лесно се размножава с резници. Преди да ги насадите, те се подсушават за около ден или два. Не се покриват нито със стъкло, нито с полиетилен. Поливат се много внимателно. Друг начин за размножаване е чрез семена, които поникват при температури 20-25˚C.

Растението каланхое расте в родното си местообитание в планините в северната част на остров Мадагаскар. Това храстовидно растение има сочни листа с назъбен край. Съцветието се състои от малки тръбести цветове в бяло, жълто, червено, розово, лилаво или оранжево. Цъфти през цялата година.

Оросяването на листата на Kalanchoe blossfeldiana не се препоръчва. Някои растения, въпреки че не понасят роса, се нуждаят от повишена влажност, която се осигурява от купа с влажни камъни, в която е поставена саксията с растението. Съществува един не много известен вид Kalanchoe manginii, който се различава от Kalanchoe blossfeldiana както по външен вид, така и по своите изисквания. Докато Kalanchoe blossfeldiana има тръбести цветове на стъблата си, тя цъфти по-обилно. Съцветието се състои от 20 до 50 цвята. Цветовете на Kalanchoe manginii са по-скоро камбановидни, а съцветието се състои от 2-15 цвята. Този сорт каланхое изисква по-влажен въздух по време на цъфтежа. Без редовно поливане тя няма да издържи дълго преди да започне да цъфти.

Каланхое оранжева

Характеристики на растението каланхое

Сортове: Вид K. blossfeldiana: Mistral (люлякови цветове), Fortyniner (жълти цветове), Tarantella (оранжеви цветове); Каланхое manginii има увиснали листа на дълги стъбла и вече е по-труден за отглеждане, тъй като сухият въздух го притеснява. Без редовно поливане тя няма да цъфти дълго.

Произход: Мадагаскар

Вид: цъфтящо стайно растение

Тип на листата: яйцевидни, перести

Цвят на листата: тъмнозелен

Цвят на цветовете: бял, оранжев, розов, червен, жълт

Цъфтеж: Цъфти през цялата година.

Отровно: Съдържа отровни сокове, които могат да раздразнят стомаха при поглъщане.

Височина: 20 – 30 см

Мирис: цветовете не ухайт

Трудности при отглеждането: Растението е лесно за отглеждане.

Хидропоника: да

Дълготрайност: Това е краткотрайно цвете, което обикновено се премахва, след като спре да цъфти. Въпреки това тя може да бъде запазена за години напред.

Светлина: Изисква достатъчно светло местообитание, без пряка слънчева светлина по обяд.

Издръжливост: цветето каланхое не е издръжливо на студ

Влагоустойчивост: нормална

Субстрат: торф

Изисквания за отглеждане на каланхое: няма специални изисквания

Време на цъфтеж: януари, февруари, март, април, май, юни, юли, август, септември, октомври, ноември, декември

Каланхое жълта

Изисквания за отглеждане

Светлина: Изисква достатъчно светло местообитание, без пряка слънчева светлина по обяд.

Температура: Подходяща е стайна температура. През зимата минимално 10˚C.

Вода:  Поливайте умерено през цялата година. Винаги поливайте, когато субстратът изсъхне. Окапалите листа са причинени от обилното поливане.

Влажност: Предпочита сухия въздух. Не се развива добре от росата.

Наторяване: Наторявайте веднъж месечно по време на цъфтежа.

Размножаване: Размножава се чрез стъблени или връхни резници, които могат да се засаждат директно в земята. Те се вкореняват добре при температура на почвата от 20˚C.

Пресаждане: Ако искате да запазите растението за следващата година, винаги го пресаждайте след цъфтежа.

Почва: торфен субстрат със смес от пясък

Проблеми: Преовлажняването може да доведе до загниване на растението.Kalanchoe

Бутикови инструменти Wera

Вашият коментар