Кипарисова трева

Кипарисова трева

Кипарисова трева семейство – Cyperaceae/кипарисови

Циперусът е приспособеният към стайни условия братовчед на египетския папирус (Cyperus papyrus). Родината на тази кипасисова трева подобно на палма растение е о-в Мадаскар. Там тази кипарисова трева вирее по бреговете на реки и водоеми. Растението е известно като острица или японско чадърче.
На височина достига между 30 и 120 см. Листата му са събрани в края на стъблото в коронообразна розетка. Лесно се отглежда, трябва единствено да се полива достатъчно и да се избягват преките слънчеви лъчи. Това е едно от растенията, на които няма да навреди, ако оставите саксията да кисне в пълна с вода чинийка, особено през летните жеги.
Трябва да се поддържа висока въздушна влажност, за да се наподоби климата в родината му. В противен случай връхчетата на листата изсъхват, а скоро и целите листа. Ако допуснете това да се случи, смело изрежете увредените листа близо до основата, така нови ще пКипарисова трева
оникнат на тяхно място.

Това блатно растение произхожда от Мадагаскар, където расте по бреговете на реките. Тръстикоподобните стъбла са увенчани с тревисти или влакнести листа, които са тесни и дланно разсечени. Над листата израства съцветие от кафяви гроздове, които се появяват винаги през лятото. Растението расте на гъсти кичури. Кипарисова трева се нуждае от наистина обилно поливане, за да расте. Най-добрият начин за това е да поставите растението и саксията му в декоративна кофа. Идеално е да го отглеждате и в кошница, потопена в градинско езеро.
Тъй като Кипарисовата трева е растение, чувствително на студ, в края на сезона (т.е. през октомври-ноември) той трябва да се премести на закрито, на място, където не замръзва. През май растението се пресажда в езерото. В древни времена пулпата от папирусовите стъбла се е използвала за производство на хартия.

Характеристики на растението

Сортове: C. longus – образува груби и заострени листа. Расте доста силно. Израства до 90 см височина.
C. vegetus – е по-нискъ вид, който достига височина 30-60 cm. Развива се на дълбочина от 0 до 10 cm и може да се отглежда в блатистата зона.
C. alternifolius – достига до 120 cm височина. Той е много екзотичен и може да се засажда на дълбочина до 30 cm. Cyperus diffusus расте компактно, C. papyrus има влакнести листа, C. alternifolius има дълги и тесни листа.Кипарисова трева - блатно растение
Произход: Мадагаскар, Австралия
Видове: стайно растение
Вид на листата: накъсани или многоформени, тревисти
Цвят на листата: зелен
Цвят на цветето: кестеняв
Цъфтеж: Цъфти през лятото.
Височина: 25 – 200 см
Ухание – не ухае
Трудност при отглеждането
Оформяне/рязане: не е подходящо
Хидропоника: да
Дълготрайност: Ако растението не се остави да изсъхне напълно, то е дълготрайно.
Светлина: Изисква ярка разсеяна светлина през вегетационния период, но директно слънце през зимата.
Издръжливост: не е издръжлив
Поносимост към влага: влажна
Субстрат: глина
Изисквания за отглеждане: няма изисквания
Време на цъфтеж: юни, юли, август

Изисквания за отглеждане

Светлина: Изисква ярка разсеяна светлина през вегетационния период, но директно слънце през зимата.
Температура: Подходяща е нормалната стайна температура, но през зимата тя не трябва да пада под 10°C.
Вода: Тя се нуждае от много вода. Поставете саксията с растението в дълбок съд с вода. По-добре е да поливате растението, отколкото да го оставите да изсъхне.
Влажност: Изисква висока влажност, която се осигурява чрез купа с вода, в която се поставя саксията, и често оросяване на листата.
Наторяване: Наторявайте два пъти седмично през вегетационния период със стандартни течни торове.
Размножаване: Размножава се чрез разделяне на растенията при пресаждане или чрез горна резитба, като се отрязва 5 cm дълго стъбло с горна розетка, чиито листа са съкратени с 1/3. Не поставяйте обаче стъблото във водата, за да се вкорени, а резница с листата.
Пресаждане: Пресадете, когато саксията е пълна с корени.
Почва: торфен субстрат или почва със смес от пясък и глина
Летене: възможно
Проблеми: твърде сухият въздух причинява нашествие на акари. Ако се поливат с твърда, кисела вода, върховете на листата стават кафяви.
Съвет: Ако листата опадат и стъблата пожълтеят, отрежете стъблата. През пролетта те ще се пигментират отново.
Резачка за стиропор, полистирен с горещ тел до 150mm, 417240, EXTOL CRAFT

Вашият коментар