Калдъръмче

Калдъръмче

Калдъръмче – семейство Portulacaceae

Цветето калдъръмче е пренесено от Централна Америка, където устоява срещу горещините и сушата благодарение на месестите си стъбла и листа. Пак по същата причина то расте у нас из каменливите настилки, откъдето идва и наименованието му.
Изисква топлина и отваря цветовете си само при слънце. Тези му свойства го правят още по-ценно за тераси с южно и западно изложение, където слънцето грее най-силно. Неговите корени не са много дълбоки, поради което може да се отглежда и в по-плитки съдове. То има и още една особеност — семената му се самозасяват, презимуват в почвата и през пролетта покълнват.
Препоръчително е да ги засеете в песъклива почва. Поливайте обилно и периодично наторявайте.

Недооценената красота на цветето Калдъръмче

Грациозните цветове на субтропично сукулентно растение калдъръмче обичат слънцето и топлината. Цветът на цветовете им ще привлече погледите във всяка градина. Могат да се засеят и в контейнери, които след това да украсяват екстериора в същата степен. Дори не е нужно да се притеснявате за тях, когато настъпят летните горещини и сушата. Те могат да преживеят дори много сухи периоди, тъй като са адаптирани към това.

Месестите стъбла на калдъръмчето (Portulaca grandiflora) са с мека обвивка и могат да задържат достатъчно вода, за да могат тези красиви цветя да оцелеят в суровите периоди без поливане през знойното лято. Изискванията им към влагата са абсолютно минимални.
Те обаче се нуждаят от много малко слънце. Без него те не цъфтят и не могат да се похвалят с ярките цветове на цветовете си, наподобяващи шипка.
Преобразяването на градинската леха е абсолютно перфектно благодарение на цветовете от кремаво до жълто, оранжево, розово, червено и лилаво.Калдъръмче - семейство Portulacaceae

Подходящо за алпинеуми

Храстите растат на кичури, са седящи и са склонни да пълзят по земята. Дължината на полуогънатите им стъбла варира от 10 до 30 cm. Ивичестата форма на невзрачните листа не пречи на гледката към очарователните им цветове, които са особено приятни, когато се разглеждат отблизо. Точно в края на юли и началото на август, сезонът им е в разгара си. При много топло лято те започват да цъфтят през юни. Цветовете на цветето Калдъръмче обаче могат да бъдат открити само в слънчеви дни.

За да изпъкнат растенията в градината, те се засаждат на големи групи в лехите. Могат да се засаждат и в саксии, стени или алпинеуми. Отглеждането им е сравнително невзискателно и ако ги засадите на пълно слънце, не е необходимо да се грижите за тях. То е едногодишно, сеитбата започва през май.

Резачка за стиропор, полистирен с горещ тел до 150mm, 417240, EXTOL CRAFT

Вашият коментар