Видове резитба

Видове резитба

Какви видове резитба се прилагат при овощните растения?

Има няколко видове резитба, които може да класифицираме според възрастовия период, характра, сезона и силата.

В зависимост от възрастовия период на дърветата, през който се извършват, резитбите биват:

  1. Резитба за формиране. Прилага се непосредствено след засаждането и продължава до окончателното формиране на короната.
  2. Резитба за плододаване. Прилага се след встъпване на овощните дървета в плододаване и продължава, докато прирастът отслабне и плодовете издребнеят.
  3. Резитба за подмладяване. Извършва се след спиране растежа на дърветата и когато върховете им започнат да засъхват.

    Резитба на високи клони

Според характера си резитбите биват:

Резитба за прореждане. Прилага се при сгъстени корони и при формиране. При нея се премахват предимно едногодишни клончета, като се режат до основата им. При редовна резитба премахването на по-възрастни клони се прилага като изключение.

Резитба за съкращаване. При гази резитба се съкращават клони, клонки, клончета и леторасти. Тя се прилага на застарели дървета или на млади, но със слаб прираст, или за превръщане на едногодишни клончета в плодни.

В зависимост от сезона, през който се извършват, резитбите биват:

Зимна резитба. Извършва се след опадане на листата до покарване на нови листа през пролетта.

Лятна резитба. Прилага се през вегетационния период. В зависимост от това, каква операция се извършва, лятната резитба се нарича филизене или пензиране. При филизенето се премахват леторастите изцяло, а при пензирането се съкращават.

Силен летораст, разположена в основата на връхни клони, се нарича летораст конкурент. Той става причина за отслабване на летораста водач. При някои типове корони (подобрена етажна, вретеновиден храст и др.) водачът трябва да бъде много силен. В такива случаи конкурентът трябва да се премахне още през първата половина на лятото. Ако се остави, той сраства слабо с водача и лесно се отчесва.

Кога трябва да се извърши зимната резитба?

Най-добре е зимната резитба да се извърши в началото на пролетта след преминаване на опасността от чувствително понижаване на температурите. Любителските овощни градини са малки и овощарите имат възможност да извършат зимната резитба в най-благоприятния срок. Раните, причинени при резитбата, зарастват най-добре, когато започне сокодвижението (вегетацията). В нашата страна този период съвпада с първата половина на март, до набъбване на пъпките.

Зимната резитба започва от по-старите плододаващи дървета. При тях плодните пъпки започват да се развиват по-рано и ако зимната резитба се извърши със закъснение, ще се оронят много плодни пъпки. След като привърши резитбата на плододаващите дървета, започва резитбата на младите овощни дръвчета.

Най-рано се започва с резитбата на ябълката, защото тя се поврежда по-малко от зимни и повратни студове.

Какви биват по сила резитбите и кога се прилагат?

Когато се съкращава до 1/4 от дължината на едногодишния прираст, резитбата е слаба, до 1/3 – средна и от 1/3 до 1/2 – силна.

Резитба на овощни дървета

Силна резитба на млади дървета се прилага, когато трябва да се засилят растежът, разклоняването и надебеляването на клоните им в основата. При много слаби дървета (прираст на скелетните клони под 30cm) се прави също силно съкращаване на едногодишния прираст. Ако прирастът е под 15cm, прибягва се до съкращаване на скелетните клони и на двегодишната дървесина. Слаба резитба на млади дървета се прави, когато искаме да ускорим плододаването им. Когато прирастът на дърветата е над 50 ст, прави се слабо съкращаване, за да се избегне нов прираст.

Как да подрязваме плодни дървета

Режете над пъпката или на клона, винаги на около 0,5 cm над пъпката под ъгъл 30-45°. Пъпката не трябва да се поврежда. Нанесете пчелен восък върху разрези с диаметър Ø 1 cm и по-големи, за да предотвратите инфектиране на дървото.
Слабите клони се отстраняват или съкращават с помощта на градински ножици.
Когато премахвате по-дебели и по-здрави клони, използвайте качествени триони.
За качественото развитие на дървото е много важно срезовете да са гладки, с чисти и незацапани ръбове.

Резитба с подходящи инструменти

Рязане на клони с трион

За тънки и меки леторасти с максимален диаметър 20 mm използвайте градинарски нож или градинска ножица. Отрязвайте на около 0,5 cm над пъпката под ъгъл 30-45°, за да не повредите пъпката и за да може листът да се развие добре. Двете остриета трябва да работят едно срещу друго в точката на отрязване, за да не смачкат клона.

За слаби клони е достатъчен градинарски нож.
За слабите клони е достатъчен нож за подрязване
Но ножиците с посрещащи се остриета са по-добри за рязане на стари и твърди клони, особено тези със сърповидно острие, което позволява „плъзгащ се срез“. Клоните с диаметър до 40 мм се режат с двуръчни лостови или зъбни ножици.

Издънки и клони с дебелина от 2 до 4 см могат да се режат внимателно само с лостови или зъбни ножици, тъй като с ножица за рязане бихме повредили дървото. Клоните с диаметър над 40 mm вече се режат с трион. Ние обаче не използваме стандартни триони, а специални триони с остриета със зъби, които не разкъсват крехката жива дървесина на дърветата и храстите.

Какво да правим с отпадъците след резитба

След подмладяване на градината обикновено остават много дървесни отпадъци и трябва да се реши какво да се прави с тях. Препоръчително е отпадъците да се обработват с качествен шредер за клони или дробилка за дърва. Така смленият материал може да се използва за компостиране, мулчиране или за огрев.

Рязане на клонки

 

Бутикови инструменти Wera

Вашият коментар