Правилно поливане на стайни растения

Правилно поливане на стайни растения

Правилно поливане на стайни растения – кога и колко

Всеки знае кои са двете жизненоважни условия за добруването на растенията – светлината и водата. Но докато въпросът със светлината лесно може да се реши благоприятно за зеления питомец, най-честата грешка, която се допуска от добросъвестния, но неопитен градинар, е преполиването. Изискванията на растенията спрямо водата са крайно разнопосочни – едни гинат и при най-краткотрайното пресъхване на почвата. Други растения загниват от обилното поливане, трети трябва да се полеят едва след като почвата добре е пресъхнала. А четвърти не по-често от веднъж в месеца, колкото и да е суха пръстта им. Как да се научим да поливаме правилно?

И всички трябва да се поливат крайно предпазливо през зимата – кризисен период за много от стайните растения, които в преобладаващата си част произхожда от тропическите гори. За влагата на почвата има значение и видът саксия – глинените негледжосани съдове са порести, те попиват и задържат влагата и растенията в тях трябва да се поливат по-често, какъвто не е случаят с гледжосаните, порцелановите и пластмасовите саксии. Проблем създават и саксиите без дренажни отвори. Макар по принцип да не е желателно да се засаждат растения в подобни съдове, това нерядко се практикува с цел да се предпази от намокряне паркет или скъп килим. В такъв случай растението трябва да се полива по-нарядко и по-оскъдно, тъй като водата се задържа на дъното на саксията. Следете и за малкия признак на преполиване – пожълтяване на листата, свиването им на тръбички, окапване, кафяви периферии или връхчета.Правилно поливане на стайни растения

Проверявайте дали почвата е суха и тогава поливайте

Най-сигурният начин, по който можете да прецените дали растението ви се нуждае от поливане, е като опипате с пръст почвата на дълбочина около 2 см. Ако е суха, подайте вода, ако ли не, въздръжте се, но продължете да проверявате, ако е необходимо и всеки ден. През лятото преполиването по-рядко е фатално, тъй като при високи температури и нуждата на растения от вода е голяма, но през зимата всяко преполиване може да доведе до преждевременна кончина.

Всеки домашен градинар от личен или заимстван опит се е уверил как е най-правилно да се полива – едни твърдят, че това става от горе, други наливат вода в подложката и чакат растението да я усвои. Затова ще посъветваме онези, които още не са създали своя система: щом сте се уверили с пръст, че растението се нуждае от влага, сипете хладка (винаги за предпочитане пред студената) вода върху горния слой почва и продължете да наливате, докато водата започне да се процежда през дренажните отвори. Оставете растението да се изцеди (или в мивка, или в подложката) десетина минути и изхвърлете водата от подложката, защото растение в саксия не бива да кисне във вода. Сега вече вашето растение е полято, а вие постепенно ще започнете безпогрешно да познавате кога отново трябва да полеете.

Как да поливаме стайните растения правилно?

Знаете ли колко често да поливате стайните растения? Дали поливате малко или много? Ако цветята ви са в отлична форма, вероятно правите всичко правилно. Но какво трябва да направите, когато те престанат да процъфтяват?
Грешките при поливането са една от най-честите причини за смъртта на стайните растения. Хората са склонни да преполиват растенията си, вместо да ги предпазват от засушаване. Разбирането на техните нужди не е толкова трудно. На първо място, разберете изискванията на конкретния вид, които зависят от средата, в която се намира, а след това просто наблюдавайте сигналите, които дава самото растение.

Правилно поливане на стайни растения

Колко често трябва да поливаме стайните си растения?

Поливането на растенията не е редовно задължение. Поливайте, когато растението има нужда от това. Като цяло се препоръчва умерено до слабо поливане.
Най-добрият начин да определите състоянието на субстрата е да го пипнете. Докато усещате, че почвата е влажна и лепне по пръстите ви, не поливайте. Ако тя е суха и пръстите ви остават почти чисти след контакт с почвата, е време да полеете. Малкото и често поливане не е вариант, тъй като водата може изобщо да не стигне до дъното на саксията.

Поливайте разумно, прекаленото поливане е вредно за растенията

В края на краищата, продължителното преполиване може да доведе до появата на мухъл по повърхността на субстрата, което не е естетически приятно, а освен това мухълът носи със себе си потенциални рискове за здравето. За съвети какво да правите, ако не знаете как да се отървете от плесента, вижте статията Плесен в саксиите и летящи мухи? Отървете се от тях веднъж завинаги!
Използвайте застоялата вода за поливане, за да я доведете до стайна температура. Никога не поливайте със студена, току-що излязла от чешмата вода. Меката вода е по-подходяща.

Проверка влажността на почвата

Поливане отгоре или в чинийката?

Този въпрос все още предизвиква много спорове сред производителите, но отговорът е прост. Всички растения без изключение могат да се поливат в чинийка. Но внимавайте, дори стоящата вода в чинийката може да причини вредно преовлажняване.
Много малко са растенията, които искат да имат вода в подложката през цялото време. Ако растението не консумира водата в рамките на няколко часа, извадете го от подложката. Поливането на чинийката може да служи и като индикатор за правилното количество на поливане. Ако поливате в подложката и водата не остава в нея, растението е поливано, а не е преовлажнено.

Какво всичко влияе върху нуждите от вода на растенията?

През лятото растенията се нуждаят от повече вода не само заради по-високите температури, но и защото растат по-интензивно. През зимата това зависи от местоположението им. В отопляеми помещения със сух въздух те могат да се нуждаят от засилено поливане дори през този период.
Материалът, от който е направена саксията, допринася значително за скоростта, с която субстратът изсъхва. Саксиите от печена глина сами абсорбират част от водата и тогава растенията се нуждаят от по-често поливане, отколкото тези, които растат в пластмасови саксии. Самият субстрат също е от решаващо значение. Ако съдържа пясък, той бързо изсъхва и добре поема вода. Торфът, от друга страна, изсъхва по-бавно, но трудно поема вода, когато е напълно сух.

Правилно поливане на кактусите

Кактусите са отделна глава сред стайните растения. Неопитният им отглеждач може да нанесе повече вреда, отколкото полза, като полага прекалено много грижи. За разлика от другите стайни растения, кактусите винаги се поливат, след като субстратът е изсъхнал напълно. Затова е невъзможно да се каже колко често.
Самата саксия и температурата на околната среда също играят важна роля. Малка саксия ще изсъхне по различен начин от голяма саксия, а това зависи и от местоположението – колко топла е средата.

Резачка за стиропор, полистирен с горещ тел до 150mm, 417240, EXTOL CRAFT

Вашият коментар