Касия

Касия

Касия – семейство – Leguminosae / бобови

Касия (Cassia) е род тропически дървесен вид от семейство Бобови. Те се срещат в тропиците по целия свят, като броят им е около 30 вида. Дърветата касия често имат ярки съцветия от жълти или розови цветове и се отглеждат като декоративни и сенчести дървета в тропиците. Те се използват и в медицината.

Касията е прекрасно растение, за което важи правилото колкото по-красиво, толко по-трудно за отглеждане. При добри грижи касията цъфти от юни до октомври. Цветовете са големи, жълти и приличат на свещи. Листата са паралелно подредени и овални. Може да оформите вашата касия и като храст и като дръвче. И в двата случая й осигурете простор, защото тя израства на няколко метра височина.

По принцип касията се продава като саксийно растение за балкон или градина, така че ако я отглеждате в закрито помещение, задължително й осигурете слънчев прозорец. Тя обича да е на слънчево и топло място с температура около 20 градуса и достатъчно свеж въздух. През зимата обаче растението се оставя на хладно, след което през януари-февруари се пресажда в по-голям съд с градинска пръст.

През лятото се полива обилно, през зимата обаче не се полива. През лятото се тори всяка седмица. През зимата торенето се намалява до минимум. А ако през зимата поставите касията на твърде светло и топло място, тя не само ще расте, но и ще продължи да цъфти. Добре е след прецъфтяване да се подрязва, за да даде място за появата на нови клонки и пъпки.

Размножаването може да се извърши през пролетта, както със семена (при температура на почвата от 15-20 С), така и с резници.
Интересна разновидност е Cassia didymobotrya. В Индия и Африка това растение достига до 5 м на височина, а в Северна Европа – до два.

Касия

Описание

Касията е дърво или масивен храст с редуващи се равномерни листа. Листата са разположени спираловидно или двуредно. Листата на сложните листа са съвместими. По листата и дръжките няма нектари. Цветовете на касия са разположени в прости съцветия, които растат в края на млади клонки или на по-стари, скъсени странични клонки. Цветовете обикновено са жълти или розови, по-рядко червени, бели или дори многоцветни. Чашката е правилна, петделна, венчето е двустранно симетрично, съставено от 5 венчелистчета, които са еднакви.

Касия (Cassia)

Местоположение

Преносимо растение, слънчево или полусенчесто място. Подходящ е за лятна градина през лятото на балкон или тераса. Температурата през зимата може да бъде до 15С, светло място. Растението касия е подходящо за зимни градини.

Грижа за касия

Поддържайте субстрата влажен през основния сезон на растеж и цъфтеж. Наторявайте веднъж седмично с тор за цъфтящи растения. Субстрат за стайни растения. Мъртвите съцветия трябва да се отстранят, тъй като образуването на плодове изтощава растението и възпрепятства по-нататъшния му цъфтеж. Всяка пролет пресаждайте в нова почва. Размерът на саксията трябва да съответства на размера на растението.

Други

Растението касия е чувствителна на допир, така че окапалите листа не са рядкост при пренасяне. Понастоящем се предлага главно като преносимо растение.

1000 модела книпекс

Вашият коментар