Балконски растения – първи грижи

Балконски растения

Балконски растения – съвети и препоръки за отглеждането им

Зелените и цъфтящи балконски растения ще създадат оазис на вашия балкон, който ще радва очите и душата ви от пролетта до есента. И, разбира се, не само вашите, но и на тези, които гледат към вашия балкон. Но от съществено значение за този успех е правилният избор на растения за сенчести или слънчеви балкони.

Дали ще можете да се похвалите с успехите си в отглеждането или ще останете само с разочароващи саксийни растения, се решава още при покупката на самите растения. Още от ранна пролет цветарските магазини предлагат красиви разсади и цъфтящи растения, които изкушават към спонтанни покупки. Но бъдете силни и устойте! Нуждаете се от растения, подходящи за вашия конкретен балкон или тераса. Недобре подбраните балконски растения не виреят, изнемогват, изсъхват или увяхват в зависимост от това дали имат прекалено много или недостатъчно слънчева светлина, отколкото всъщност се нуждаят.

Градинският магазин трябва да ви посъветва кои растения са подходящи за вас, когато ги купувате. Другаде кратките етикети върху разсада могат да ви подскажат, ако са прикрепени. Във всеки случай е добре да вземете решение преди покупката и да изясните няколко важни факта.

Ориентация на балкона – север, на юг, на изток или на запад

Растенията за южни балкони се нуждаят от много слънце и не са подходящи за сенчести северни места. От друга страна, растенията за балкони със северно изложение ще изсъхнат или дори ще изгорят на прякото обедно слънце. Балконите с източно или западно изложение са идеални, тъй като осигуряват само няколко часа сутрешно или вечерно пряко слънце и по този начин са подходящи за повечето растения.

Балконски растения

Колко грижи ще полагате?

По правило класическите балконски растения не презимуват. Затова повечето производители купуват едногодишни растения и всяка година създават нова цветна композиция. Някои купуват многогодишни растения, които са зиморничави, но не са зимоустойчиви и поради това трябва да се преместят в зимната градина за зимата, което също струва известни усилия. Тези, които искат да полагат сравнително малко грижи за своите балконски растения, могат да изберат многогодишни, издръжливи растения, които могат да поемат по-малко грижи. Тук обаче изборът е много ограничен и пъстрите, цъфтящи наводнения от цветя със сигурност не им принадлежат.

Колко място можете да предложите на вашите балконски растенията?

Когато купувате балконски растения, е важно да помислите и за това къде да ги засадите. Дали ще е само в балконски саксии, или ще добавим саксии, решетка за катерливи растения, саксии на земята и т.н. Трябва да очаквате, че в стандартна балконска саксия с дължина един метър ще се поберат 6 до 7 растения. Става дума за стандартни балконски растения като петунии или кактуси.

Балконски растения за слънчеви, сенчести или полусенчести места

Когато посетите градински център, ще бъдете зашеметени от изобилието от красиво цъфтящи цветя, които ви изкушават да имате това великолепие и в дома си. Но не се увличайте и не забравяйте, че естетиката е на второ място. Най-важни са нуждите на различните растителни видове от светлина и слънце, които често са много различни.

Растения на балкона

Първи грижи след покупката на балконски растения

С изключение на свободно-растящите треви и храсти, повечето цветя и храсти за балкона се взимат на пролет от разсадници или остъклени парникови лехи и преди да се засадят, трябва да привикнат постепенно към външния въздух и пролетното слънце.

Всички новопридобити балконски растения трябва най-напред да се аклиматизират на светло, прохладно място, защитено от вятър, дъжд и слънце. Ако изберете място на открито, където е много по-светло, отколкото вътре, ще постигнете бързо начало на растежа и ще закалите растенията.

Проверете пръстта в саксията. Ако е суха, полейте я обилно с вода, след половин час изхвърлете излишната вода.
Трябва да пазите от късно застудяване цъфтящите луковични цветя и свободнорастящите храсти в малки съдове, ведра, саксии и сандъчета, като вечер ги покривате с фолио, чували, вестници или слама. Прехвърлете растенията в сандъчета. За да се пренасят по-лесно след покупка, те обикновено са поставени в твърде малки съдове.

Какво е необходимо за отглеждането на балконски растения

 • Пръст или друг субстрат.
 • Колче за пикиране.
 • Пластмасова кофа за смесване на пръстта.
 • Универсални градински ножици.
 • Градински ръкавици.
 • Ботаническа лопатка, ръчна брана, лизгар, ръчна вила.
 • Остър нож.
 • Прах от дървени въглеща за дезинфекциране на местата на отрязване.
 • Различни торове.
 • Лейка (5 до 10л.).
 • Системи за напояване.

Балконски растения

Подготовка на съдовете за балконски растения

Основният принцип е: по възможност да се използват само съдове с отвор за изтичане. Ако съдовете нямат такъв отвор, дренажният слой трябва да бъде 2-3 пъти по-висок от обикновено. Освен това за правилното поливане на различните балконски растения е необходим опит и тънък усет. При пластмасовите съдове лесно може да се пробият отвори или да се разширят. Преди засаждане съдът трябва да се почисти. Дървените съдове се почистват няколко седмици преди засаждането и се намазват с препарат за защита на дървото, безвреден за растенията. Своевременно си набавете материал за дренажа.

Използваните съдове, от какъвто и да е материал, се измиват с горешта сапунена вода и се почистват основно с четка. Водораслите и варовиковите натрупвания се отстраняват лесно с помоща на разтвор от оцет и вода (2л оцет на 1л вода с една шепа едра готварска сол). Съдът се намазва с разтвора, оставя се да подействува и след това се остъргва с четка и чиста вода. Новите глинени и теракотни съдове трябва да престоят 1-2 дни във вода (във варел за дъждовна вода или вана), за да се отмият евентуалните вредни вещества и съдовете да се напоят достатъчно. Така по-късно те няма да отнемат влагата от субстрата.

Съвет: Набавете си керемиди, дървени парчета или скара за подложка на дървените съдове, така ще осигурите циркулация на въздух под дъното им, за да не мухлясват.

1000 модела книпекс

Вашият коментар