Изсушаване на цветя

Изсушаване на цветя

Изсушаване на цветя

Украсата със сухи цветя е широко популярна, защото видът им далеч превъзхожда този на изкуствените, а и издържат дълго. Те са материал, който дори изсушен запазва качествата и хубостта на свежото цвете и зеленина. Могат да се комбинират и подреждат по разнообразни начини, а и не изискват никаква грижа по поддържането им. Съществуват няколко начина за изсушаване на цветя. За изсушаване се избират най-хубавите цветове, листа, плодове, клонки и други. Те трябва да бъдат здрави и никога да не се берат във влажно и дъждовно време

Сушене на цветя
Сушене на цветя

, а само в слънчев ден. Ето няколко лесно приложими начина за сушене:

Изсушаване на въздух

Това е най-простият начин и не изисква много труд. Избира се прохладно, сухо, тъмно и проветриво място, където цветята и тревите се окачват за сушене (някой коридор, таван, стълбище). Най-важното е да се осигури достатъчно пространство, за да може въздухът да циркулира около всеки цвят и стебло. Затова е най-добре едрите цветове да се окачват поединично, а по-дребните може да се свържат на малки букети. От приготвения за изсушаване зелен материал се отстраняват листата, а в стеблото се провира тънка тел, за да не се счупи изсушеното стебло. По време на изсушаването материалът изтънява и следва да се проверява, дали е добре завързан.

Цветовете и букетите се сушат обърнати надолу. Така могат да се сушат бял и жълт ранец, метличина, класове, декоративните съцветия на различни тръни и други. Цветовете и някои плодове, които искаме да изсушим, имат различна големина, вид и обагреност. Ако ги набарем зелени, ще увяхнат, а ако са презрели – най-често загубват добрия си вид. Най-добре е да се берат с дръжката или клонката, когато съзряват и цветът им се променя от зелен към друг. Откъснати, те се събират също в букет и се окачват там, където се сушат и цветята.
За суха аранжировка са удобни класовете и цветовете на просото, овеса, шавара, скорушата, репея, рицината и други.

Изкуствено изсушаване на цветя

Съществуват много средства за изкуствено изсушаване на цветя, но най-често се използват силикагел, пясък, глицерин, електрическа фурна, ютия.
В силикагел се сушат рози, орхидеи, теменуги, шибой, градинско кученце, нарцис, перуника, божур, зюмбюл, декоратимен грах, мак, гергина, лале, камелия и много други цветя. Освен силакегела, за сушене на цветя се използват пясък, сол, борна киселина, царевично брашно, стипца и други. Тези материали не изискват затворен съд като силикагела.

Силикагелът се употребява на прах, който трябва да има син цвят – само тогава попива влагата. Ако цветът му е розов, трябва да се загрее докато посинее и тогава да се използва.

Начинът на употреба е следния: в здрав пластмасов, керамичен или тенекиен съд с похлупак се насипват пет до десет сантиметра от силикатния прах. Върху него се подреждат цветята и отгоре отново се посипва праха така, че да покрие напълно цветовете, листата и стъблото. След това съдът се затваря. Времето на сушене зависи от сочността на материала, но обикновено са достатъчни пет до десет дни. След това съдът се отваря и с наклоняване се отстранява праха. Внимателно се изваждат един по един цветовете и с леко изтръскване се отстранява останалия прах. Ако цветовете са сухи – процесът е завършен, а ако не са, трябва да се върнат в съда за още два до три дена – до пълно изсушаване.

Консервиране с глицерин

Глицеринът е удобен за консервиране само на листа – от платан, храсти, зеленика, бръшлян, чимшир, маслина и много други. Употребата му е лесна: смесва се една част глицерин с две части вода и се налива в съда на височина до 10 сантиметра. На около десетина сантиметра от клончетата се отстранява кората, а след това оголената част се изрязва с нож. Така приготвената клонка се поставя за около месец. След като престоят листата добиват блестящо свеж цвят. Най-подходящо време за приготвянето на материали за зимата по този начин са месеците август и септември.

Сушене цветя и растения във фурна

Най-напред цветето трябва да се поръси със силикагел или пясък и после да се остави в добре загрята фурна. Сушенето трае от 30 секунди до 1 минута в зависимост от сочността на цветето.

Сушене с ютия

Така се сушат цветя като мак, теменуги, декоративен грах, шибой, акация и много други. Върху дъската за гладене се слагат 4-5 листа вестникарска хартия, след това два листа попивателна хартия, между които се нареждат цветята и отгоре отново се поставят още 4-5 листа вестникарска хария. Притиска се с гореща ютия. Попивателната и вестникарската хартия поемат влагата от цветята. Този начин е бърз и е удобен особено при изсушаване на цветя за стенна украса.

КАК ДА ИЗПОЛЗВАМЕ ТВОРЧЕСКИ СУШЕНИ ЦВЕТЯ

Сушените цветя са с нас от хиляди години, когато не само ботаниците, но и любителите на цветя са намерили популярност в сушенето и пресоването на цветя. Освен традиционните методи, има и много други вдъхновяващи начини да се възползвате максимално от сушените цветя. Нещо повече, когато са пресовани правилно, изложбите от сушени цветя могат да ви служат с години! Което не само от екологична, но най-вече и от финансова гледна точка е наистина изгодно.

ТРАДИЦИОННИ АРАНЖИРОВКИ ВЪВ ВАЗА

Един от най-разпространените начини за излагане на сушени цветя в дома ви е като ги аранжирате във ваза. Започнете, като поставите парче декоративна пяна на дъното на вазата или контейнера, равномерно разположени от най-високите стъбла към най-ниските.

За да постигнете по-голямо разнообразие, отрежете стъблата последователно по дължината им, за да създадете уникална форма. Тази изложба е чудесен избор за централна част и може да бъде персонализирана до всякакъв размер, стил или нюанс, накратко, аранжирайте букета си точно по ваш вкус. За най-впечатляваща експозиция можете да използвате и кошница или сламена торба вместо ваза.

ДЕКОРИРАНЕ НА ПОДАРЪЦИ СЪС СУХИ ЦВЕТЯ И ЛИСТА

Добавете красиви цветни украси към подаръците си! Как? Напълно лесно е. Просто прикрепете сушени цветя и листа към опаковъчната хартия с помощта на конец или стилен картон, за да гарантирате, че сушените цветя ще останат на мястото си. Завършете с панделка и воала, опаковката ще бъде също толкова привлекателна, колкото и подаръкът вътре. Ако търсите лесен начин да подобрите подредбата на местата си или да създадете привличаща вниманието изложба на парти или сватба, сушените цветя могат да бъдат точно това, от което се нуждаете.

УНИКАЛЕН КАЛЪФ ЗА ТЕЛЕФОН, ПЪЛЕН СЪС СУШЕНИ ЦВЕТЯ

Ако искате да държите любимите си сушени цветя винаги на видно място, създайте калъф за телефон, украсен с множество красиви, цветни цветя – и това е по-лесно, отколкото си мислите! Просто инвестирайте в прозрачен калъф за телефон и след като цветята са изстискани и изсушени, поставете ги върху калъфа и ги закрепете с лепило PVA или прозрачна смола.

С този калъф можете да сте сигурни, че той ще бъде истински оригинал.

УКРАСЯВАНЕ НА ПИСМА И КАРТИЧКИ

Вместо да изпращате обикновени картички от вестникарския магазин, създайте ръчно изработени версии с помощта на пресовани цветя. Освен че ще добавите частица от себе си към картичката или писмото, което планирате да изпратите, пресованите цветя добавят цвят и стил към иначе простото послание.

Можете да използвате венчелистчетата, които сте събрали по време на разходките в парка през годината, и като украса за собствения си дневник. Избягвайте обаче цветя с воднисти дръжки, дебели стъбла или тежки листа.

СУШЕНИ ЦВЕТЯ  В РАМКА

Създайте собствено произведение на изкуството за дома си или за подарък, като използвате любимите си пресовани цветя и растения от градината, онлайн цветарницата или местните диви цветя. Пресованите сухи цветя изглеждат невероятно елегантно и стилно, дори ако просто ги поставите в прозрачни стъклени рамки. Някои обикновени рамки могат да се купят наистина евтино, което ви позволява да създадете шедьоври, без да се налага да бъркате дълбоко в джоба си. След това можете да добавите тези творения към голата стена, бюрото или нощното шкафче, за да внесете малко цветно забавление.

Резачка за стиропор, полистирен с горещ тел до 150mm, 417240, EXTOL CRAFT

Вашият коментар