Зрели резници и зелени резници за вкореняване

Резници

Вкореняване на зрели резници

При размножаването чрез вкореняване на зрели резници се вземат едногодишни леторасти, нарязват се през есента на части (резници), дълги 15 – 20cm. Стратифицират се във влажен пясък в избени помещения и напролет се засаждат на открито или в парници. Като се оставят 1-2 пъпки от резника над почвената повърхност.Резници за вкореняване

Вкореняването е по-сигурно, когато резниците се третират с хормони (индолилмаслена и други киселини). Този начин се прилага за размножаване на касис и при вегетативно размножаване на ябълкови подложки.

От най-голямо значение за вкореняване на резниците са физичните и химичните свойства на почвата. Почвата трябва да бъде богата с хумусни вещества и добре аерирана. Най-подходящи за тази цел са алувиалните почви, а най-неподходящи – тежките глинести почви. Редовното поливане е също твърде важно за вкореняването.

Как се извършва размножаването чрез вкореняване на зелени резници?

При размножаването чрез вкореняване на зелени резници се вземат невдървесинени леторасти. Те се събират сутрин рано и веднага се поставят в съд с вода и на сенчесто място. Нарязват се на части (резници), дълги 10 – 15cm, на които се оставят по 2-3 листа със съкратени наполовина петури.

Резниците от дюля, касис и други овощни видове, при които коренообразуването става лесно и бързо, не се третират с растежни вещества. Резниците от праскова, круша, ябълка и други трудно вкореняващи се видове се третират с индолилмаслена киселина в концентрация 25 – 50mg на 1 литър дестилирана вода.

Третирането продължава от 12 до 24 часа, като се потапя 2 – 3 cm от основната част на резниците в приготвения разтвор. След това резниците се засаждат в полиетиленови слънчеви оранжерии в смес от торф и чист пясък в съотношение 1:1 на разстояние 10 – 15cm между редовете и 5 – 8cm вътре в реда.Засаждане

В оранжерията се поддържа оптимална влага чрез автоматично подаване на вода в мъглообразно състояние. Температурата се поддържа между 25 и 30°С. Коренообразуването на зелените резници настъпва 20 – 40 дни след засаждането им. До края на вегетационния период резниците образуват леторасти, дълги от 15 до 35cm.

Правилно размножаване

1. Идеално е да се вземат резници от върха на растението. Вземете резници с три до четири листа (или двойки листа) точно над пъпката или в пазвата на листата. Не забравяйте, че растението често се разклонява в точката на отрязване. Можем също така да откъснем страничния стрък на някои видове, който след това използваме цял, като само отрязваме (скъсяваме) основата.

2. Като общо правило използвайте чист, остър нож или макетно ножче за рязане. Тъпите инструменти ще наранят резниците и те няма да поемат лесно вода. Това намалява вероятността резниците да се закрепят и да образуват коренова система.

3. Винаги отстранявайте долните листа след изваждането на резницата, тъй като във водата или субстрата трябва да стои само голото стъбло. Листата ще изгният и ще се превърнат в източник на плесен.Вкореняване на резници

4. Вкарайте стеблото в направената дупка в почвата (с молив, парче желязо, пръст, пръчка и т.н.). След това притиснете субстрата към стеблото, така че да залепне от всички страни. Ако стъблото е достатъчно здраво, то може да се вкара направо в субстрата. Можете да разберете това по факта, че не се огъва или чупи, когато опитате това. Засадете резниците по диагонал и на дълбочина от 3 до 5 см. Субстратът може да се олекоти с пясък, перлит или вермикулит. Можете обаче да закупите и специален субстрат.

5. По-лесно е резниците да се отглеждат във вода, където ще пуснат корени и след това ще бъдат пресадени в субстрата, но това не е възможно за всички видове.

6. Поддържайте субстрата винаги леко влажен, като е добре да се поддържа и по-висока влажност, например чрез използване на стайна миниоранжерия. Могат да се използват и перфорирано фолио, прозрачни пластмасови чаши и нарязани PET бутилки. Покритието трябва да се отстранява от време на време, за да се втвърди разсадът. Накрая отстранете напълно капака и когато разсадът се вкорени добре, може да се пресади в по-голям съд.

7. Резниците също се нуждаят от много светлина, но пряката слънчева светлина не е полезна за тях, затова ги предпазвайте от нея.

Пускане на корени във вода

Резачка за стиропор, полистирен с горещ тел до 150mm, 417240, EXTOL CRAFT

Вашият коментар