Маранта

Растение Маранта

Маранта

Описание: Марантата е малко тропическо тревисто растение. Носи името на венецианския медик Бартоломео Маранта, живял през XVIIIв. Латинско наименование Maranta leuconeura Fascinator. Има изключително красива шарка на листата, които са широки, овални, с дължина до 15 см. Достига до 25 см височина. Цъфти през пролетта и лятото с дребни бели с лилави петна цветчета, които се губят на фона на ярките листа.
Характерна е реакцията й към светлината – на по-тъмно, листата й се вдигат нагоре и стават ка то затворена розетка, а на светло се обръщат и заемат хоризонтално положение – розетката се отваря.

Грижи

Марантата се отглежда при температура 20-22 градуса и обича по-влажен въздух – затова е добре да се сади в по-широки саксии, които ще осигурят достъп до въздушната влага на корените. Полива се с престояла вода със стайна температура, при пресъхване на почвата, листата се свиват като тръбички и особено през лятото, трябва да се пръскат. Поливането не трябва да води до прекомерно трайно омокряне на почвата, което ще наруши въздушния и режим.

Пресажда се само ако размерите на растението изискват прехвърлянето му в по-голям съд. За подхранване може ежегодно да се подменя най-горния почвен слой. Почвата да бъде смес от пресята листовка, торф, прегорял тор, с малко пясък. Препоръчва се за приложение в малки композиции, любителски колекции, зимни градини.

Място: Известни са 23 вида маранта, чиято родина са влажните тропически гори на Бразилия.

Ако искато да запазите ярка окраската на листата, сложете саксията встрани от прозорците или направо в някое по-тъмно ъгълче на стаята ви, където ще я достига само разсеяна светлина.

Размножаване: Растението маранта се размножава се с издънки, които можете да отделите при пресаждането от главното растение и да оставите за няколко седмици във вода, докато развият кореновата си система.

Маранта

Характеристики на растението

Сортове: M. leuconeura Kerchovina – с кафяви петна по светлите листа; M. Tricolor – с листа с червени жилки; M. leuconeura Massangeana – с листа със сребристи жилки
Произход: тропически дъждовни гори в Централна и Южна Америка
Видове: стайно растение
Вид на листата: средни листа, яйцевидни
Цвят на цветовете: бял
Цъфтеж: Цъфти през лятото.
Височина: 45 – 100 см
Трудности при отглеждането: Доста труден за отглеждане.
Формиране/подрязване: За да стимулирате добрия растеж, изрежете неправилните издънки.
Хидропоника: д
Дълготрайност: при подходящи грижи ще расте дълги години.
Светлина: За предпочитане е светло местообитание без пряко слънце, което трябва да се пази особено през зимата. Въпреки това листата ще избледнеят, ако растението се намира в прекалено светло място. Развива се добре на частична сянка, която му допада през лятото.
Издръжливост: средна
Влагоустойчивост: нормална
Субстрат: торф
Трудност при отглеждане на маранта: средна
Време на цъфтеж: юни, юли, август

Изисквания за отглеждане на маранта

Светлина: За предпочитане е светло местообитание без пряко слънце, за което трябва да се полагат грижи особено през зимата. Листата обаче ще избледнеят, ако растението е на прекалено светло място. Развива се добре на частична сянка, която му допада през лятото.
Температура. Температурите не трябва да падат под 10ºС. Листата се свиват на твърде студено място.
Вода: Поливайте обилно с мека вода. През лятото 2 – 3 пъти седмично, а през зимата е достатъчно веднъж седмично. Ако растението не се полива достатъчно, листата ще пожълтеят или ще се появят петна по долната им страна.
Влажност. Затова поставете саксията в купа с влажни камъчета и редовно поливайте листата с престояла вода. Липсата на въздушна влажност води до опадане на листата и кафяви, сухи връхчета.
Наторявайте два пъти седмично със стандартни течни торове през вегетационния период и веднъж месечно през зимата.
Разпространение.
Пресаждане на маранта – да
Почва: торфен субстрат
Почистване: Почистете листата с влажна кърпа. Не използвайте гланц върху листата.
Проблеми: Листата избледняват, ако растението е на прекалено слънчево място.
Вредители: Когато влажността на въздуха е ниска, растението се заразява с брашнеста мана. Третирайте растението със системен инсектицид.
Съвет: Растението маранта е взискателно към висока влажност, която се осигурява, като саксията се постави в съд с влажен торф.
Maranta leuconeura Fascinator
Бутикови инструменти Wera

Вашият коментар