Ефективен естествен репелент от подправки

Естестевни репеленти от подправки

От кои подправки да се направи ефективен естествен репелент

Подправки, които освобождават различни летливи етерични масла, се използват като репелент от незапомнени времена, като предпазват хората, но и други растения от вредители. Най-добрият естествен репелент е лавандулата.Ефективен естествен репелент от подправки

Сред най-важните репелентни растения е лавандулата. Особено Lavandula angustifolia поради високото си съдържание на приятно и ефективно етерично масло. Всъщност това е единственото етерично масло от широкия спектър, което може да се прилага директно върху кожата в неразредено състояние.

Съвет: Лавандулата дезинфекцира пода и предпазва от молци

Лавандулата се добавя към водата за почистване на подове заради дезинфекциращия ѝ ефект. Той е особено подходящ за почистване на места, където се движат домашни любимци, като понякога дори избледнява. Пакетчетата със сушени цъфтящи цветя се слагат в бельото от незапомнени времена, не само заради аромата, но и срещу молци.

Други ефективни подправки, подходящи за използване в гардеробите за защита на дрехите от молци и мишки, са:

– цъфтящите стъбла на Tanacetum vulgare,

Пелин (Artemisia absinthium).

Горчивият аромат на тези подправки може да се допълни с карамфил или сушени розови цветове.

Розмаринът (Rosmarinus officinalis) често се намираше на прозорците на бабите и в топлите дни разнасяше типичния си пикантен аромат в околността.

Репелент и за перваза на прозореца

Ефективен естествен репелент от лимонена трева

Друг защитник на перваза е ароматният здравец (Pelargonium graveolens). За разлика от традиционните, те имат много по-дребни цветове и по-дълбоко нарязани листа. Някои от тях са придружени от приятен аромат на лимон, а други – от интензивен аромат на здравец. В миналото те са били често срещана съставка в козметиката и популярността им се завръща.

Класическият изправен здравец (Pelargonium zonale) обаче също има своя типичен аромат. Освен богатия им цвят и лесното им отглеждане, това е още една причина те да се появяват на прозорците, като естествена бариера срещу мухите.

Защита на лехи чрез ароматни подправки

Разбира се, лавандулата е полезна и в лехите и често се засажда заедно с рози, за да ги предпази от акари.  Освен това е наслада за окото, когато се оформят местата за отдих и пътеките, водещи към къщата.

Маргаритката (Tanacetum parthenium) също е добре познат репелент. В цветните лехи той предпазва другите растения от нападения на акари и мравки. Същевременно съдържа пиретрини, които са естествени органични съединения със силно инсектицидно действие. Те са в основата на веществата, използвани при производството на репеленти.

Ефективен естествен репелент от подправки

Тагетес (Tagetes), обилно цъфтящо едногодишно растение с ароматни листа, за съжаление е чудесно за охлювите. Но те не миришат на мравки, поради което често са били използвани за оформяне на цветни лехи. Те съдържат серни деривати с репелентни свойства. В оранжериите те се използват особено при отглеждането на зеленчуци и чувствителни растения срещу акари и други насекомни вредители. Корените съдържат вещества, които потискат появата на нематоди в интензивно използваните земи. Те се отглеждат като междинна култура в продължение на поне шест седмици и след това се внасят в почвата.

Ментата има репелентни свойства, но по-често се използва като разредено етерично масло в кожни репеленти. Освен гореспоменатата лавандула, тук са полезни още розмаринът, евкалиптът, лимоновата трева или ароматът на лимон (Cymbopogon citratus) и канелата.

Съвет: Винаги предпочитаме предварително да проверим индивидуалната поносимост на етеричните масла и тинктурите върху предмишницата.

Коя подправка за кой репелент

Ефективността на репелента не бива да се подценява. Използваме го както за разходки в гората, така и за работа в градината, където понякога има повече от достатъчно неприятни насекоми. Още повече, че можем да си го приготвим у дома съвсем лесно. Как да го направим?

Репелент срещу кърлежи (за хора и домашни любимци, като кучета и котки)Ефективен естествен репелент от лавандула

– 10 г листа от розмарин

– 1/2 л дестилирана вода, евентуално преварена

– 1 с.л. винен оцет

Добавете розмарина към врящата вода и оставете да се разтвори, докато изстине. Прецедете през тънка кърпа и добавете винения оцет. Изсипете в бутилка с пулверизатор. Прилага се и за дрехите.

Репелент от лавандула

Смесете 30 ml качествено козметично масло и 30 ml етерично масло от лавандула. Нанесете преди разходка.

Репелент против комари

– 10 г цели карамфили

– 100 мл водка, алкохол или алкохолен екстракт от лавандула или розмарин

– спрей бутилка

Изсипете карамфила в буркана и го залейте с алкохол (поне 40%). Оставете да се настойва в продължение на 2 седмици и разклащайте непрекъснато. След това прецедете и използвайте.

Мушкато, лавандула, лимонена трева, розмарин, маргаритка, тегетес, пелин, мента, здравец, босилек

репелент от мента

 

 

Бутикови инструменти Wera