Коледен кактус

Коледен кактус

Коледен кактус

Описание: Сукулентните растения се срещат на много места по света. Най – често срещани са в Южна Америка, Мексико, югозападните американски щати. У нас най-известният представител е празничният коледен кактус.
Най – важен за коледният кактусите е климатът. В повечето случаи той се нуждае от много малко дъжд. Растенията задържат вода в специални клeтки, за да оцелеят след дълъг период на суша. Формата им също е съобразена с трудните условия на живот. В повечето случаи имат форма на топка и много рядко имат листа. Това е от голямо значение за минимализиране на изпаренията. Вместо листа по стеблото има дебели бодли. При нужда кактусите се смаляват. По принцип могат да цъфтят, но често за това е нужно много време.

Коледен кактус
Коледен кактус

Когато отглеждате сукулентни вкъщи, имайте предвид, че те трябва да се напояват с вода, която не е много варовита. Ако не е такава, кактусите скоро ще загният. Добре е в периода на растежа да ги напоявате периодично. Добре е да оставяте почвата им за по – дълго време суха. През зимата повечето видове са в период на покой. Осигурете им място, което е светло, хладно и сухо.
През пролетта започнете да поливате много внимателно, в малки количества. Рано или късно ще трябва да пресадите растенията. Използвайте за това специална почва. Когато растението започне да образува пъпки, не е добре да го местите.
Ако растенията са поставени в прекалено топло и тъмно място, без достатъчно кислород, те бързо се деформират. Трябва да използвате специална тор за кактуси, защото в противен случай можете да стимулирате образуването на листа.
Коледнен кактус – Zygocactus truncatus или Schlumberiga russeliana цъфтят през зимата.
Цъфти в червено, розово и бяло.
Цъфти няколко седмици.

Грижи

Нуждае се от добре отцеждаща се почва, специална за сукулентни. Предпочита по – топлите места.
Дръжте далече от течения, климатици и камини.
През лятото поддържайте почвата влажна.
През есента и зимата поливайте, само когато почвата изсъхне напълно. Място: Място – далече от директна слънчева светлина.

Бутикови инструменти Wera

Вашият коментар