Кокосова палма – Cocos nucifera

Кокосова палма - Cocos nucifera

Кокосова палма – Cocos nucifera

Красивата кокосова палма олицетворява романтиката на тропиците. Тя има и огромна икономическа стойност. Съществуват множество разновидности, от палми джуджета до достигащи 20 метра дървета. Всички те имат величествени сиви стебла с корона от сложни жълто – зелени листа. Всяко листо е около 3-5 метра дълго. През последните две десетилетия, кокосовата палма в Южна Флорида беше нападната от микроорганизъм, който причинява болест, наречена смъртоносно пожълтяване. За щастие вече се произвеждат разсади, които са резистентни на болестта.

Грижи:
Светлина: Обича силното слънце.
Влага: Понася суша, но харесва и влажна почва, стига тя да се отцежда добре.
Студ: може да издържи на студ и замръзване, но само за кратки периоди. Листата се обезцветят, а растението става податливо на гъбични заболявания.

Място: Красивата кокосова палма е тропическо растение, което обикновено вирее във влажни крайбрежни райони между 26 градуса северна и южна ширина. Произходът на това растение не е известен, но мнозина смятат, че мнозина експерти смятат, че родината и са западната част на Тихия океан и островите в Индийския океан.

Размножаване: Поставете свеж кокосов орех (с черупката) до половината във влажна почва – ако почвата се поддържа влажна, растението ще поникне до 2-3 месеца. Растежът е бавен в началото, но се ускорява след като растението израсте.

Кокосова палма - Cocos nucifera
Кокосова палма – Cocos nucifera

Съвет на градинаря

Тази палма е страхотен акцент върху една зелена морава, а през листата и се прецежда приятна сянка за вътрешния двор. Използва за оформянето на горички или алеи покрай улици. Устойчива е на сол, затова и се използва по крайбрежията за постигане на тропически ефект. Ценен хранителен източник от тропиците, плодът на тази кокосова палма се състои от черупка, изградена от фибри, покрита с още една – твърда дървесна. Вътре в черупката е бялото “месо”, наречено “copra”. То може да бъде настъргано и използвано в готварството – предимно в сладкарството.

Освен това може да бъде извлечен екстракт на кокосово олио, което също се ползва за сладкарски цели.Вътрешността на кокосовия орех е куха и може да съдържа т.нар. кокосово мляко – основна съставка на пина – коладата, вкусна алкохолна напитка. По-важна е обаче приложението му в парфюмерийната и козметичната индустрия – за производство на сапуни, както и на смазочни масла, експлозиви и маргарин. Външната дебела черупка е източник на твърди фибри, наречени coir, които се използват за направата на изтривалки за крака и четки. Листата се използват в някои райони на света за изграждането на покриви на къщи.

В родното си местообитание кокосовата палма достига височина около 30 м, но в стайни условия е висока не повече от 3 м. Кокосовата палма израства от ядка, която е наполовина потънала в саксията. Листата са тесни, когато са млади, съставени от тесни листенца.
Кокосовата палма не се развива добре в стайна среда. Това се дължи на ниската влажност на въздуха. Кокосовият орех, от който израства палмата, се втвърдява и палмата не може да расте.

Характеристики на растението кокосова палма

Произход: Югоизточна Азия
Вид: Палма с плоски листа
Вид на листата: големи листа
Цвят на листата: зелен
Височина: 25-120 см
Трудности при отглеждането: Растението кокосова палма е трудно за отглеждане. Изисква висока влажност на въздуха.
Дълголетие: Ако растението преживее първите 2 години в стайни условия, които са най-взискателни за него, то е дълголетно.
Светлина: Обича светло място без пряко слънце.
Влагоустойчивост: нормална
Субстрат: песъчливо-глинеста почва
Трудност при отглеждането: средна

Изисквания за отглеждане

Светлина: Обича светло място без пряко слънце.
Температура: Предпочита температура над 20°C, през зимата е достатъчна 15-18°C.
Вода: Важно е да се полива обилно, особено през летните месеци. През зимата поливането зависи от температурата в помещението. Субстратът никога не трябва да пресъхва напълно. Прекомерното поливане обаче води до почерняване на кокосовата палма и в крайна сметка до загниване.
Влажност: Има високи изисквания към влагата, затова поливайте ежедневно с хладка вода. Поставете саксията в купа с влажни камъчета.
Торене: През лятото се препоръчва да се тори на всеки 14 дни със стандартен течен тор.
Размножаване. Това обаче е трудно да се направи.
Пресаждане: Пресаждайте вашата кокосова палма през пролетта само ако корените запълнят саксията.
Почва: градинска почва със смес от пясък
Проблеми: Листата стават кафяви и сухи, ако растението е изложено на прекалено сух въздух.
Вредители: Напада се от скорпионни молци при прекалено сух въздух.
Резачка за стиропор, полистирен с горещ тел до 150mm, 417240, EXTOL CRAFT

Вашият коментар