Кобея – Cobaea

Кобея - Cobaea

Кобея Cobaea – цъфтящо катерливо растение. 

Родината на растението кобея е Мексико и Перу. Това пълзящо едногодишно растение е подходящо за балкона или зимната ви градина. Стеблата му са дървесни, а листните му мустачета обикновено достигат дължина 5 метра. Цъфти от май до октомври. Цветовете му имат формата на камбанка и са в бледовиолетов или бял цвят, но първоначално са светлозелени.Кобея - Cobaea лилава

Грижи за растението Кобея

През лятото има нужда от много вода, но не бива да подгизва. Ако расте навън, в почвата е добре да има малко пясък.

Място: Кобеята обича светлината и трябва да се пази от въздушни течения.

Размножаване: Засейте семена през пролетта, но преди това ги накиснете в хладка вода за около 2 часа. Използвайте богата почва, която трябва да е влажна, но не и мокра.

Можете да използвате резници, отрязани, когато растението прецъфти – през септември или октомври. Засадете ги в саксийки с височина 13 см. Те се оставят на хладно и сенчесто място през зимния сезон – при температура около 10 градуса. Напролет, преди да ги засадите навън в по – големи саксии или сандъчета, им дайте време, за да се аклиматизират – 10 – 15 дни.

Можете да захванете кобея и през лятото, но върху саксията трябва да поставите стъкло.

ОтглежданеКобея - Cobaea бяла

Кобеята е интересно едногодишно растение. Растението кобея е идеално за катерене по перголи, огради или стени. Освен това залепва добре върху груба мазилка. Не е многогодишно растение и тук се отглежда само като едногодишно. В родното си местообитание в Мексико и Южна Америка обаче то е многогодишно растение, което може да достигне до 20 м височина. В нашите условия тя ще бъде висока около 3 м.

Цъфти със синьо-лилави цветове от юли до октомври. Препоръчваме семената да се накиснат във вода за 2 часа, преди да се засеят. Отглеждайте семената в оранжерия от февруари до април. Засявайте по 2-3 семена в саксия. Засейте семената на повърхността на субстрата и ги посипете съвсем леко, за да не се задушат.

Температурата за покълване трябва да е около 18-22 °C. Времето за покълване обикновено е около 21-30 дни, но може да отнеме и повече.

Преместете растението кобея навън след последното застудяване. Изберете слънчево и топло място за феята, добре защитено от вятър.

Ако отглеждате растението в саксия, трябва да му осигурите достатъчно място. Субстратът трябва да е огретен, пропусклив и лек, например за засяване и размножаване.

 

Резачка за стиропор, полистирен с горещ тел до 150mm, 417240, EXTOL CRAFT

Вашият коментар