Зокум – Nerium oleander

Зокум - Nerium oleander

Зокум – Олеандър (Nerium oleander)

Описание: Името Nerium произхожда от гръцката дума neros – намек, че растението изисква редовна влага. То има срещуположни кожести листа с ланцетна форма, заострени на върха. Цветовете са събрани в щитовидни съцветия по върховете на младите леторасти и имат силен аромат. Обагрени са в бяло, розово, жълто или червено. Българското наименование е зокум.

Грижи за зокума:
През лятото цветето се държи на слънчево и проветриво място. Полива се често и обилно с хладка вода и се подхранва с тор за цъфтящи. Младите растения се прехвърлят в по-големи съдове преди корените да са излезли извън пръстта, като се изрязват част от кореновите власинки и по-дебелите корени.

Място: Растението зокум се отглежда масово в някои райони у нас и краси балкони, стълбища и входове през лятото.

Размножаване на олеандър: Зокумът се размножава чрез резници през пролетта. Те се вкореняват в пясък или в стъклен съд с вода. Вкоренените резници се засаждат в саксии № 10 – 12 в почвена смеска от листовка, парникова пръст или чимовка и пясък в съотношение 1:1:1.

Съвет на градинаря: Цялото растение е отровно, поради което не трябва да се отглежда в детски градини и начални училища! Много старите растения спират да цъфтят и затова трябва да се подмладяват през около 7 – 10 години.

Зокум цикламен

Описание

В родното си местообитание този храст расте покрай потоци, така че е известно, че олеандърът обича повече влага. Въпреки че достига височина от около 2 м, той е намерил място на слънчеви тераси или балкони. Дървесните му стъбла носят тесни листа и съцветия, които се появяват в края на клоните. Единичните или пълните тръбести цветове, които се появяват през лятото, носят бели, розови, червени и кремави цветове. Тези цветове обаче са отровни, както и цялото растение зокум. Растението зокум цъфти обилно само ако не е презимувало в твърде топло местообитание.

Характеристики на растението зокум

 • Произход: Средиземноморски
 • Вид: растение, подходящо за контейнери и саксии
 • Вид на листата: средно големи листа, ланцетни
 • Цвят на листата: зелен
 • Цвят: бял, кремав, оранжев, розов, червен
 • Цъфтеж: Цъфтеж: от юни до септември.
 • Отровност: Растението е отровно.
 • Височина: 100-255 см
 • Формиране/подрязване: Изрежете силно разклонените стъбла, преди да преместите растението в хладно помещение за зимата.
 • Дълготрайност: Растението зокум е многогодишно
 • Издръжливост: не издържа на студ
 • Поносимост към влага: влаголюбиво
 • Субстрат: богата на хумус почва
 • Изисквания за отглеждане: няма изисквания
 • Време на цъфтеж: юни, юли, август, септември

Зокум - жълт

Изисквания за отглеждане на зокум

 • Местообитание: Обича слънчево местообитание.
 • Температура. За предпочитане е при температура 5-10°С.
 • Вода: Поливайте обилно. Купата винаги трябва да е пълна с вода. През зимата поливайте умерено, за да не изсъхне растението. Растението изисква поливане със застояла или дъждовна вода.
 • Наторяване: Наторявайте вашия зокум на всеки 14 дни от април до август със стандартни течни торове.
 • Размножаване: Олеандърът може да се размножава през пролетта чрез стъблени резници, които се вкореняват лесно във вода или влажен пясък.
 • Пресаждане: Младите растения се пресаждат ежегодно, а по-старите – на всеки 2-3 години.
 • Засаждане: Олеандърът може да се размножава чрез засяване на семена в почвата през март-април.
 • Почва: богата на хумус почва

Сортове олеандър

Жълт олеандър

Сортът олеандър с кремавожълти цветове се нарича Angiolo Pucci. Този сорт има цветове с диаметър около 5 cm, с много просто венче и кремав оттенък.

Luteum Plenum е най-наситено жълтият сорт олеандър, като жълтите цветове могат да имат червеникави ивици в гърлото на короната. Цветовете са големи (6 cm в диаметър) и имат 3 или повече венчелистчета, които се припокриват. Този сорт цъфти от юни до септември.

Розов олеандър

Това е най-разпространеният сорт олеандър: има розови цветове с диаметър 6 cm, които могат да бъдат изпъстрени с фуксия ивици в гърлото на короната. Този сорт цъфти от юни до септември.

Сортът Tito Poggi дава цветове с цвят на сьомга, розово или праскова. Цветовете са сенчести и много големи (диаметърът им е 7 cm). Цъфтежът е от юни до август, а в центъра на короната има червени ивици.

Червен олеандър

Сортът Jannoch има наситено червени и единични цветове с диаметър около 5 cm.

Сортът Hardy red има по-сладък червен цвят, който е близък до фуксия, и прости цветове с диаметър почти 6 cm.

Светло розов олеандър

Вашият зокум не цъфти?

Обърнете внимание на най-често срещаните грешки и със сигурност ще цъфти до полуда.

С нетърпение сте очаквали цъфтежа на зокума, а той не е разцъфнал или има само няколко цвята? Причината най-често е в неправилните грижи. Ако я промените навреме, вашият зокум със сигурност ще цъфти пълноценно през следващата година.

Зокумът (Nerium oleander) е популярно преносимо растение, което украсява много тераси или балкони. В родното си местообитание той е топлолюбив вечнозелен храст и дърво, което цъфти обилно през лятото, а за зимата в нашите условия се премества на незамръзващо, но светло място. Дори нецъфтящият зокум изглежда добре, но защо да се лишавате от цветовете му, като правите излишни грешки?

Резитба на зокум: с правилната процедура успехът е почти гарантиран

Зокумът винаги образува цветове върху стара дървесина

Най-честата причина зокумът да не цъфти е, когато е подрязан в неподходящо време. Подрязването не е задължително, но то ще насърчи разклоняването, особено при младите растения. Препоръчителната дължина на резитбата не трябва да надвишава една трета от дължината на текущия летораст. Тъй като обаче зокумът винаги цъфти върху стара дървесина, подрязването трябва да се извърши след цъфтежа, най-добре през септември. Подрязването през пролетта със сигурност ще ви лиши от летните цветове.

Розов зокум

Зокумът се нуждае от слънце и топлина, за да цъфти

Друга причина, поради която зокумът не цъфти, може да е неговото местоположение. За да цъфти, той се нуждае от пряко слънце и топлина. Затова се препоръчва летният зокум да се отглежда в градината, на тераса или балкон, но винаги на сянка. При засушаване той хвърля листата си.

Добро начало: след като сте закупили зокум в малка пластмасова саксия с изсъхващ субстрат, най-добре е да пресадите растението в по-голям съд с качествена почва.

Зокумът се нуждае от много вода, за да заложи цветове

Зокумът обаче се нуждае от много влага, за да може изобщо да заложи цветове. Той се нуждае от повече вода, особено през горещите дни. Но внимавайте с преполиването – не оставяйте зокума да стои излишно във вода, тъй като корените му могат да започнат да гният. В идеалния случай водата трябва да е дъждовна, но винаги оставяйте чешмяната вода да престои.

Подпомагане на цъфтежа на растението зокум с подходящи торове

Както всяко растение, отглеждано в контейнер, зокумът разполага само с ограничено количество почва. Почвата в саксии не само бързо изсъхва, но и скоро се изчерпва с хранителните вещества. Ето защо осигурете на зокума си саксия с подходящ размер за растежа му, подменяйте почвата (поне горния слой) на всеки няколко години и го наторявайте редовно. Можете да стимулирате цъфтежа му, като го подхранвате веднъж на 14 дни с подходящ тор – комбиниран или специално предназначен за цветето.

1000 модела книпекс

Вашият коментар