Мирта

Mirta (Myrtus communis)

Мирта

Семейство – Myrtaceae/миртови
Растението Мирта е вечнозелено растение, лесно за отглеждане. Листата са лъскави и тъмнозелени на цвят, по формата наподобяват тези на лавровото дръвче. В зависимост от желанието ви и предпочитанията ви можете да оформите вашата мирта и като храст, и като дръвче.
Цветовете на миртата са изключително ефектни – малки, нежни, обагрени в бяло, което прелива към светлорозово. Именно заради това миртата се смята за символ на плодовитостта, добродетелта, чистотата и нейните цветчета са украсявали булчинския венец.
Най-доброто място за растението е близо до прозорец. Но не и на самия перваз, тъй като не обича прекалената топлина. Но обожава слънцето, така че мястото в дома трябва да е доста осветено. Към средата на месец май, може да извадите саксията на открито. Целогодишно осигурявайте много свеж въздух. Преди настъпването на зимата, обаче, внесете своята мирта вътре. През зимата трябва да е в светло и проветриво помещение с температура от 5 градуса.
Растението се полива редовно, но с филтрирана или дъждовна вода. Не поливайте с варовита вода! Периодично оросявайте с вода листата й. През зимата се полива оскъдно, колкото да не изсъхне кореновата туфа. А от пролетта се увеличава обема на поливане.
Размножава се през лятото с резници. Те се засаждат в пясък под стъкло. Колкото повече подкастрите своята мирта, толкова повече тя ще стане по-пищна. Не оставяйте семенните капсули да узреят напълно, защото те отслабват растението.

Бутикови инструменти Wera

Вашият коментар