Лъвско ухо

Лъвско ухо

Лъвско ухо семейство – Lamiaceae /устоцветни

Заради ефектните си оранжеви цветове, разположени около стъблото и отдалеч приличащи на лъвска грива, цветето лъвско ухо е получило необичайното си название.

Стъблото му е дълго и твърдо – растението да увисне към земята; достига и до 30 см височина. Листата са с форма на копие и леко мъхести. Цветовете са изключително ефектни, в червеникаво-оранжево-жълти багри. Състоят се от голяма и малка долна устна, достигат до 5 см големина. Мъхести са и приличат на лъвски глави, откъдето идва и наименованието. Цъфти от края на лятото до късна есен. Подгответе условия още от пролетта, за да се наслаждавате на красиви цветове. Най-добре е да се отглежда в градина, но може да опитате и като стайно растение.

Gradinar-BW-2022-knipex

Отглеждане и грижи

Отглежда се на достатъчно слънчево и топло, но не прекалено горещо място, следователно че растението е подходящо за къщи в планината. Ако отглеждате Лъвско ухо в саксия, което не дава гаранции за успех, е добре през лятото да изваждате саксията му на открито, за да може да диша. Най-добри са температурите около 18 градуса.
Лъвското ухо е непретенциозно растение. То обича да пие повечко вода.

Поливайте редовно, но внимавайте почвата да не подгизва.
Почвата е смес от пръст, торф и пясък.
Размножава се трудно, чрез резници през април. За да се вкоренят, се нуждаят от много слънце.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *