Компост – стартиране за начинаещи

Как да стартирате композитите

Как да стартирате вашия компост в градината

С работите в градината, плевенето и отглеждането на растенията естествено се генерират отпадъци. Това са растителни отпадъци. Можем да го използваме за компостиране. Предимството е, че можем да направим компост от почти всичко, всякакви органични отпадъци. Разбира се, можем да използваме и органични отпадъци от домакинството. Стартирането на компост е естествен процес, наречен гниене, при който органичните материали се разграждат на малки парчета, за да се създаде хумус. След това ще използваме създавния компост в градината за торене.

Какво е необходимо за да стартираме компоста

  • компостер
  • органични битови отпадъци
  • градински отпадъци
  • ускорител за компост

Компостът може да се заложи по различни начини, но винаги ще има две части: едната, в която ще събираме органични отпадъци, а в другата част, компостът ще отлежи за няколко месеца. Вероятно най -доброто решение са контейнерите за събиране, изработени от дървени летви. Независимо дали избираме дървен, пластмасов или мрежест компостер, смятаме, че дъното на компостера трябва да е в контакт с почвата, за да позволи достъп до почвени организми, бактерии, насекоми, земни червеи, гъбички. Така че не поставяйте фолио на дъното.

Gradinar-BW-2022-knipex

Какво можем да компостираме?

Компост в ранна фазаВ допълнение към зелените отпадъци от градината, като клонки, кори, трева, листа, нарязана трева, слама, и плевели (за предпочитане без цъфтящи части), можем да компостираме и домашни отпадъци. Подходящи са: утайка от кафе, кори от банан , картофи, краставици, ябълки, дървесна пепел, дори хартия или картон – но без лепила.

Идеално е да смесите по -малки фини части с по -груби части, като по този начин ги добавите към компоста. Ако поставим едро нарязани клони, те ще осигурят достъп на въздух до средните слоеве на компоста. Ако вмъкнем и нарязаната трева, нека първо изсъхне, за да не се изпари влагата и да не плесеняса.

Как да се ускори процесът на компостиране

Процесът на компостиране може да се ускори и с покупен ускорител за компост. Като по-естествен вариант се предлага да се вмъкнат слоеве от вече готов компост. По този начин може да се ускори целият процес.

Готов компост
Готов компост

Препоръчително е да обърнете слоя в компоста c вила или лопата веднъж на всеки два до три месеца, като внимавате да смесите грубите и фините слоеве. Грижим се редовно за влажността на нашия компост, като го предпазваме от слънцето и ако е сух или го поливаме с вода в най-големите горещини.

Компостът трябва да узрее най-късно след половин година и следователно е подходящ за употреба. Но преди това ще го пресеем, за да отделим по-големите части от малките. Тези малки части вече ще бъдат трансформирани в хумус с типична миризма. Такъв хумус може директно  да използваме за подобряване на съществуващите почвени условия в градината. Ще използваме по-едрите остатъци след пресяването отново в компоста.

Съвети за добър компост

Не всеки съсед трябва да разбира как да поставите вашия компост до обща ограда, особено активният зреещ  компост може да раздразни съседите ви. Така че, когато поставяме компост, ние вземаме предвид и подходящо избрано място.
Не компостираме въглищна пепел. Пепелта от кафяви въглища съдържа много тежки метали, също като пепелта от черни въглища. Изобщо не компостираме цветно печатна хартия, тя съдържа много тежки метали.