Катарантус

Катарантус, Мадагаскарско цвете

Растението катарантус е лесно за отглеждане. Произхожда от Мадагаскар. Растенията цъфтят от пролетта до късна есен. Цветовете са със слаб аромат, бели или в различни нюанси на розовото. Предпочита много светло местообитание, защитено от обедното слънце. През лятото обича обилно поливане и много роса. Наторявайте веднъж на 14 дни през цялото лято с тор за цъфтящи балконски цветя. Презимува в светло помещение, при температура около 15°C и ограничено поливане. Цялото растение е отровно.

Листата на катарантуса са дълги тъмнозелени, които може да достигат до 10 см. Характерна е бялата жилка, минаваща през средата. Стеблото може да достигне до половин метър. Освен това растението е силно разклонено и прилича на храст. Цветовете са много ефектни в наситен розов цвят с по-тъмно розов център. Срещат се и бели екземпляри. Цъфти продължително от късна пролет до късна есен.

Отгглеждане на катарантус

Идеалният вариант за отглеждане на цветето катарантус е шарената сянка, в която преобладават слънчевите части. През зимата се държи изцяло на слънчево място. Другото важно изискване, за да вирее добре, е влажният въздух.

Температури над 20 градуса са противопоказни за цветето. През зимата пък не бива да падат под 10 градуса.
През лятото е важно да се полива обилно. През зимата катарантусът няма нужда от толкова много вода, затова поливането е ограничено. По време на растеж е добре всяка седмица да се оросяват с вода листата.

По време на растежа веднъж седмично се тори течна тор.

Размножава се лесно с резници през март, които се засаждат по няколко на едно място в градинска пръст. През пролетта се пресажда и подрязва.

Бутикови инструменти Wera

Вашият коментар