Еухарис

Еухарис

Еухарис

Растението еухарис е едногодишно луковично растение, което цъфти в средата на лятото. Стъблата му достигат до 30 см, а листата са широки и тъмнозелени. Цветът ухае много приятно и е доста траен и прилича на този на нарциса (от едно семейство са).
Доскоро еухарисът се е култивирал като рязан цвят, но поради издръжливостта на цвета, започва да се предлага и като саксийно растение. Почвата за отглеждане е смеска от торф и пясък и градинска пръст.

Вирее на светло място, защитено от директните слънчеви лъчи. Обича по-високите температури, затова не е подходящ за жилища без централно отопление. Ако поставите на перваза над парното, може да цъфне няколко пъти в годината.
Полива се пестеливо, но при висока влажност на въздуха (този ефект се постига с гъба за баня, обилно напоена с вода или съд с вода, поставен върху парното).
Тори се веднъж седмично, в периода на растеж. След като цъфне, намалете до минимум; почти спрете торенето и поливането за един месец. В този период е желателно температурата в помещението да се намали. След изтичането на този период и с започването на новия растеж температурата, поливането и торенето се увеличават.
Размножава се с луковици.
Видът grandiflora е най-често срещан; достига 70 см; цъфти в бяло от ранна пролет до края на лятото.

Семейство – Amarylliadaceae/кокичеви

1000 модела книпекс

Вашият коментар