Есхинантус

Есхинантус

Есхинантус

Родината на растението есхинантус е Югоизточна тропическа Азия. То е вечнозелено цъфтящо в красиви ярко червени, или жълто-оранжеви цветове, които са в приятен контраст с тъмнозелените, с правилна форма гладки и месести листа. Известни са стотина негови разновидности. Най-известните сортове на пазара са Mona Lisa, Purple Star и Topaz.

Растението е подходящо за отглеждане във висящи саксии, тъй като клонките му са дълги, увивни с восъчни островърхи листа. През пролетта и лятото в краищата на клонките израстват гроздчета от цветни тръбички с наситеночервени чашелистчета.
За съжаление и тук важи правилото, колкото по-красиво, толкова по-трудно за отглеждане. За да цъфне (обикновено лятото) вашия есхинантус, трябва да му осигурите тропически климат – много топлина и влага. При температурни колебания цветовете падат. Поддържайте температура от 18-20°С. През лятото може да се изнесе на слънчеви балкони и тераси, където закачените саксии са много красиви с висящите и отрупани с цветове стъбла.

Дръжте централната „ваза“ на цветето пълна с вода, използвайте дъждовна вода. Поливайте редовно с филтрирана вода. Редовно оросявайте листата му, също е с мека вода, защото в противен случай ще се появят петна по листата му. Не преполивайте!
Наторявайте два пъти месечно с течни торове през листата. Пресажда се пролетта. Почвата му трябва да е богата на хумус и с добри дренажни свойства.
Размножава се с петсантиметрови резници, през май или юни, които се вкореняват за 3 седмици в смес от торф и пясък или субстрат за азалии без варовик. Добре е в една саксия да се засадят от 3 до 5 резника.
Орязването на връхчетата стимулира израстването на странични клонки.
Есхинантусът често се напада от пухеста въшка и миниращи молци.

Семейство – Gesneriaceae

Резачка за стиропор, полистирен с горещ тел до 150mm, 417240, EXTOL CRAFT

Вашият коментар