Евонимус

Евонимис

Евонимус, Фалшив лавър

Растението евонимус е със свежи зелени или пъстри листа е предпочитано, защото става както за градинско отглеждане, така и за тераси. Едно от най-ценните му качества е, че през зимата издържа температури до -15°C. Единственото важно условие при отглеждането му на закрито е през топлите месеци да му се подсигури прохлада.

В родината си (Япония) расте под формата на храст, достигащ до няколко метра на височина. Листата му са овални, кожести и лъскави в различни тоналности на зеленото. Най-добре се развива като малък храст, затова върховете трябва редовно да се подрязват. Цъфти от май до края на юли в нежни бяло-зеленикави цветчета. През лятото се полива често. Евонимусът има нужда от много влага през топлите месеци. Дръжте на шарена сянка – преките слънчеви лъчи не му понасят. Задължително е и да има много чист въздух. Затова, ако го отглеждате като стайно растение, задължително през лятото трябва да извадите саксията му на открито.

Поливането през есента е по-пестеливо. Пазете пръстта и коренът от засъхване. Преди поливане винаги проверявайте доколко е изсъхнала почвата и дали има нужда от вода.
Зимува при около 5°C, но понася и по-ниски температури. Пресажда се задължително напролет в градинска пръст. Тогава и подрежете.

Добре развити леторасли се вкореняват през март или август в специална почвена смес.
Видове:
Argenta Variegata – има зелени листа в две близки тоналности с тънки бели ивици по края.
Aureomarginatus – жълто-зелени листа със златисти ивици по края.
Microphyllus – ситни, петнисти листа в различни тоналности.
Luna – маслинено-жълти листа със зелени ивици по края.
Marieke – както със зелени, така и сиво-зелени листа с бледожълти ивици по края.
Най-подходящ за стайно отглеждане е Euonymus japonicus.

Семейство – Celastraceae

Бутикови инструменти Wera

Вашият коментар