Дамско сърце

Дамско сърце

Дамско сърце

Описание: Това многогодишно цвете краси градините през цялата пролет – от април до юни, с нежните и ефектни розови цветчета, висящи на едностранно разположени гроздове. Листата са наредени последователно, имат дълги дръжки и дълбоко врязани сегменти. Стъблата са разклонени, със синьозелен отенък и стигат до 50 – 60 см.

Названието на рода произлиза от dis – две и kentron – шип, намек за двата шипа на цвета. Цветчетата наподобяват формата на сърце, затова у нас се нарича „Дамско сърце“, руснаците му викат „Разбитое сердце“, а в латиноезичния свят носи страховитото име Bleeding Heart (Кървящо сърце).

Грижи:
Това красиво цвете е непретенциозно към почвата, но расте по-добре в лека, хранителна почва с умерена влага и е подходящо за сенчести места.

Място: Известни са около 20 вида, разпространени в Азия и Северна Америка. Размножаване: Размножава се чрез делене на храста, както и чрез стъблени резници. Храстчето се разделя през пролетта или през есента.
Може и да се форсира през зимата в топли помещения. В края на ноември се пресажда от градината и се държи при 20 градуса. Редовно се полива и подхранва с тор за цъфтящи. Започва да цъфти след 20 – 30 дни, около Нова година без някакъв специален режим.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.