Гладиола

Гладиола

Гладиола

Описание: В естествена среда растението гладиола се открива предимно в тропичните и субтропичните райони на Африка, на юг от Сахара, Средиземноморието и малко от умерените райони на Европа, Средна Азия. Тя е луковиче растение със саблевидни листа, изправени стъбла и отворени тръбести цветове с неправилна форма.

Съществува изключително голямо разнообразие. Височината на цвета е от 6 до 14 см. Срещат се едно- и многоцветни видове, с обикновени или качулати връхчета на венчелистчетата. В зависимост от големината на цвета гладиоли:
– гигант – 14 см;
– голям – 11-14 см;
– среден – 9-11 см;
– малък – 6-9 см;
– миниатюрен – 6 см.

Градинар-фермер

В България най-разпространени са White City и Flower Song. Те цъфтят през лятото.

Грижи:
Добра почва и обилно поливане в сухо време (особено когато се появят първите цветоносни класове), както и обилна слънчева светлина, от това се нуждаят вашите гладиоли. Едноцветните хибриди имат нужда от подпора, но можете да ги оставите и да са полегнали.

Място: Размножаване: През месец март засадете луковиците на дълбочина десетина см. Края на есента извадете луковиците и отделете кормусите. Съхранявайте на топло място.

Важно: нормално е да минат две – три години преди гладиолите ви да цъфнат за пръв път. Обикновено грудколуковицата живее 2 години – през първата се оформя, а през втората от нея се развива цветоносния летораст.

Градинар-фермер

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *