Водна лилия

Водна лилия

Водна лилия

Съществуват около 70 различни вида водни лилии, групирани в нощни, тропически и устойчиви. Нощните, както личи от названието им, цъфтят през нощта. Тропическите виреят в тропически климат и цъфтят по всяко време на денонощието. Устойчивите, от своя страна, както е видно са лесно приспособими и следователно най-разпространени. оАко разполагате с малко място, изберете дребни форми като лавандуловосинята N. x daubenyana. Растението водна лилия се отглежда лесно и издържат дори нашата зима.

Най-красивата сред тях е т. нар. царска или кралска лилия. Тя се среща в няколко разновидности – бяла, бледорозова и обагрена в златисто. Бялата е почти много ароматна. Няма начин да не се влюбите в това растение, ако поживеете край него дори и един ден.
Лилиите не обичат чистата вода. Колкото по-блатисто изглежда езерцето ви, толкова по-добре за тях. През зимата не се налага да ги вадите, защото те спокойно си замръзват, а през пролетта се съживяват. Те са лесно приспособими към различни дълбочини и не е от значение дълбочината на съд, в който отглеждате водна лилия. Добре е да насадите растенията, които се продават в почти всички цветарски бутици, в тихи води. Тоест не са подходящи езерцата с водоскоци и каскади.

Ако ще отглеждате на тераса имайте предвид, че красивото дървено ведро не е подходящо за тези растения. Избраният съд задължително се застила първо с пръст, подходяща за лилии, а после се пълни с вода. Когато насадите ново растение, добре е да подържите съда известно време в стаята на постоянна температура и близо до прозорец.

Садене

Най-добрият период за садене на лилии е април-май. Задължително е цветята да бъдат на свеж въздух. Те понасят сравнително добре вятъра. Хубаво е да бъдат на място, постоянно огрявано от слънцето или поне на шарена сянка. За да виреят добре, трябва да имат поне по 6 часа слънчева светлина дневно. Пресажда се на 4 години, обикновено през февруари-март.
За любителите на екзотиката – има и необичайни лилии. В повечето случаи са с произход от Малайзия или Индонезия. Някои са насекомоядни, други привличат очите с невероятните си цветове. Стъблото на красивата водна лилия е скъсено и листна розетка. Листата са до 15 см, със заоблена или овална форма, леко вълнисти, основата е с дълбоко изрязан триъгълник. Плаващите листа са зелени с назъбен край. Цветовете са над водата.

Отглеждане и размножаване

Отглеждат се 2 форми. Зелена – листа с зелен цвят с червено-кафяви петна и червена – листа с червен цвят с зелени петна.
Солитер или се засажда на група. При хранителен грунд растението става едро, бързо дава плаващи листа и след образуване на 3-5 листа цъфти. Ако искате да го отглеждате под водата, то трябва да се използва не много хранителен грунд и да се отделят плаващите листа, което помага за появата на подводни листа.
Нуждае се от осветление 0,5 Вт/л, температурата на водата трябва да е 24° – 28°С,  КН 2°- 12°С,  рН 6 – 7,5.  Дава 1 лист за седмица. При осветяване между 8 и 10 часа дава многобройни издънки и големи подводни листа с къси дръжки, а при осветяване повече от 12 часа – плаващи листа и цветове.

Обикновено една водна лилия се размножава чрез разклонения на пълзяща издънка, които са най-много след цъфтене. Цветовете се разтварят вечер и се затварят сутрин. През това време могат да се опрашат с мека четка. След 3-4 денонощия се спускат под водата и след 10-15 денонощия семената съзряват и се засаждат в недълбок съд и след образуване на 4-5 листа се пресаждат в аквариум.
По-известни сортове:
Joanne Pring – стаен, миниатурен студоустойчив сорт, тъмнорозов.
Pygmaea Helvola – стаен, миниатурен студоустойчив сорт, жълт.
Pygmaea Rubra – стаен, миниатурен студоустойчив сорт, червен, с цветове само до 5 см.
N. Laydekeri Fulgens – стаен, миниатурен студоустойчив сорт, диаметър на цвета около 10 см, тъмночервен цвят и червеникави прашинки.
N. Leidekeri Alba – стаен, миниатурен студоустойчив сорт, диаметър на цвета около 10 см, звездовни бели цветове, жълти прашници и тъмнозелени листа, отдолу с пурпурни петна.

Семейство – Nymphaeaceae

Резачка за стиропор, полистирен с горещ тел до 150mm, 417240, EXTOL CRAFT

Вашият коментар