Аламанда

Аламанда

Аламанда

Аламанда е ефектно увивно растение то е силно отровно във всичките си части. Аламандата расте бързо и цъфти с фуниевидни цветове в наситеножълто. Растението  вирее най-добре на напълно огрян от слънцето прозорец. Но го засенчвайте от обедните слънчеви лъчи, тъй като са силни и може да прегорят листата и цветовете. Ще започне да цъфти, единствено при тези условия.

Аламандата не обича студа. Затова през зимата я отглеждайте при температура не по-ниска от 18°С.  Избягвайте течение, в противен случай съществува опасност от заразяване с щитоносни въшки. През фазата на растеж от април до ноември се полива обилно с филтрирана вода и ежеседмично да се тори. Постоянно оросявайте листата и осигурете постоянна влажност в помещението, където е саксията. През останалите месеци от годината аламандата се полива пестеливо и не се тори.

Уместно е да поставите стойка за увиване на тропическата красивица.  За пресаждането рано напролет използвайте черноземна почва с равнище на рН около 6. Размножава се чрез резници под фолио при стайна температура поне 27°С.

Семейство – Apocynaceae/устрелови

1000 модела книпекс

Вашият коментар