Агаве

Агаве

Агаве

Често наричат  растението агаве столетник. До появата на осем метровото му съцветие минават 30 – 40 години, след което растението умира, като междувременно си е осигурило богато потомство в благоприятни условия. Освен чисто зеления вид има сортове агаве с жълти или кремаво бели ивици по ръба на листата. Дори в не много голям съд листата може да достигнат до 1 метър.

Родината му е Мексико. Растението агаве обича обилно слънце, но понася и полусянката. Полива се умерено. В периода на израстване се подхранва най-много 1-2 пъти с тор за кактуси. Честото подхранване води до прекалено израстване. Презимува при температура не по-ниска от 5 С, на светло. При необходимост се пресажда пролетта. Размножава се чрез многобройно образуващите се издънки, също и от семена.

Gradinar-BW-2022-knipex

Дългите листа завършват с твърди и остри като игла върхове, на които може да скъсате дрехите си или да се нараните. Затова при пренасяне на тях може спокойно да забучите коркови тапи. Ако не разполагате с достатъчно место или имате малки деца, по-добре да се лишите от този вид агаве. 

Агаве, Столетник. Семейство – Agaveceae/агавови

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *