Абутилон

Абутилон (Стаен клен)

Цветето абутилон е известно като стаен клен заради приликата във формата на листата. Абутилонът е дребен храст или дръвче с крехки стъбла и мъхести листа, които при различните сортове са зелени или изпъстрени на ивици или петна. Особено очарователен е, отрупан с цветове – жълти, оранжеви, червени, бели, розови. Пъстролистните сортове цъфтят по-оскъдно. Цъфтежът спира през зимата, както и при твърде възрастни растения. Затова е добре да се подновява през няколко години, чрез вкореняване на полувдървени резници (във вода, лесно). Короната се формира чрез редовно подрязване, а на крехкото стъбло е добре да се осигури опора.

Абутилон (Стаен клен)Абутилонът се нуждае от много слънце. През лятото е добре да се изнесе навън. Трябва да се полива щедро, да се тори всяка седмица, да се подрязва и да се пази от листните въшки. Ако обаче остане в стаята, трябва да се оросява като се пазят цветчетата от намокряне.

През зимата му се осигурява период на покой на светло и хладно място – около 10-15°С. Поливането се свежда до минимум, ако е студено. Торенето се спира. През пролетта се пресажда в хранителна градинска пръст.
Липсата на цъфтеж може да се дължи на недостиг на хранителни вещества в почвата, на пропуснат период на покой, както и на твърде голяма саксия – започва да цъфти едва когато саксията се изпълни с корени.

Семейство – Malvaceae/слезови

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.