Фуксия

Фуксия - Fuchsia или Обичка

Фуксия – Fuchsia или Обичка

Цветето фуксия е цъфтящо саксийно растение, което може да се отглежда в апартамент, но украсява много прозорци, балкони и градини. Популярно е най-вече с разнообразието на цветовете си, които се различават по цвят и форма. Цветята могат да бъдат единични, полу-двойни, пълни и събрани в цветови вариации от бяло, розово, червено и лилаво. Формата на фуксията също може да бъде разнообразна – храстовидна, дървовидна или надвиснала.

Най-често фуксия се отглеждат в храстовидна форма, но много популярни са и дървовидните. Надвисналите фуксии се отглеждат във висящи контейнери или в прозоречни кутии. Фуксиите на открито цъфтят от юли до октомври. За отглеждането на дървесна фуксия избираме силен и изправен растящ сорт. Постепенно премахваме страничните издънки от стъблото, но не и листата, докато стъблото достигне желаната височина. След това премахваме върха на стъблото и оформяме корона от 6-те най-силни издънки.

Фуксия - Fuchsia

Фуксия

Описание: Името на рода е дадено в честа на немския учен Leonard Fuchs. Българското название на това красиво цвете идва от формата на цветчетата, които са увиснали като обици. Характерно е, че тичинките са по-дълги от венчелистчетата, а стълбчето е по-дълго от тичинките. Целият цвят стига 3-5 см. Багрите на цветовете са различни – карминени едноцветни, с бяла чашка и червено венче и обратното и др. Голямото разнообразие на създадените форми може да се раздели в две групи – с прости и с кичести цветове. Цветето фуксия цъфти от юни до октомври. 
Обичката е полузимоустойчива – понася застудяване до – 3 – 5°С и може да зимува на по-хладни места.

Грижи: Легенда
Обичката изисква лека, но богата на хранителни вещества почва с кисела реакция. Понася добре и полусянка. През лятото, докато цъфти, се нуждае от обилно поливане и редовно подхранване с тор за цъфтящи. 
По време на зимуването, обичката почива и затова се полива много рядко и по малко, 1-2 пъти на месец.
Ежегодно по-старите растения се подрязват рано напролет.

Място: Като саксийно цвете, за зацветяване на дворни и паркови градини.
Отлично расте в помещения с изкуствено осветление.

Размножаване: Трудно се размножава чрез семена, които рядко образува. Размножава се чрез стъблени резници през цялата година. Най-резултатно е това да се направи през януари-февруари. Но до април може да се вкореняват резници, от които ще станат добри растения, макар и да зацъфтят по-късно. Вкореняването се извършва в чист пясък или перлит при температура 18-25°С за около 10-15 дни. Вкоренените резници се засаждат по един в саксийка № 7-9, а впоследствие се прехвърлят в саксии № 13-15, в които остават и докато цъфтят.Съвети за градинаря: Цъфтящата в саксия или сандъче обичка не обича да се мести, защото може да опадат цветовете и пъпките й.

Обичка в саксия

Характеристики на растението фуксия

Сортове: Магеланика, Талия, Уинстън Чърчил, Тексас Лонгхорн, Фасцинация, Дийп Пърпъл и др.
Произход: Америка
Вид: цъфтящо саксийно растение
Тип листа: малки листа, яйцевидни
Цвят на листата: зелен
Цвят на цветовете: бял, кремав, розов, лилав, бордо, магента, червен
Цъфти: Цъфти от май до октомври.
Височина: 30 – 60 см
Оформяне / резитба: Правилната резитба влияе върху цъфтежа. Първото отрязване се прави преди зимата, когато подготвяме растението за зимна почивка. Подрязваме предимно известните издънки. През пролетта подрязваме като оставяме 2-3 израстъка от миналата година.
Светлина: Цветето фуксия изисква светло място без пряка слънчева светлина. Вирее и на полусянка.
Устойчивост: не е устойчив на замръзване
Влажност: нормална
Субстрат: богата на хумус почва
Изисквания за отглеждане на фуксия: няма специални изисквания
Период на цъфтеж: май, юни, юли, август, септември, октомври

Изисквания за отглеждане на обичка

Светлина: Изисква светло място без пряка слънчева светлина. Вирее и на полусянка.
Температура: Хибернира при температура 4 – 10 °C.
Поливане: Поливайте редовно през лятото, като субстратът никога не трябва да изсъхва напълно. Слабо поливане през зимата.
Влажност: По време на растеж растението се проявява чрез замъгляване на листата.
Торене: Торете обилно, по време на образуване на пъпки с фосфорни торове, 3 седмици след разсаждане с азотни торове. Редуваме Кристалон, Флоран, Церерит… Обърнете внимание на концентрацията, твърде силен концентрат може да изгори листата.
Размножаване: Лесно се размножава чрез резници през пролетта или лятото. Нарежете резниците, забодете ги в кутии с влажен субстрат и покрийте с фолио. Пазете се от преливане и пресушаване. Температура от 15 – 25 ° C е подходяща за вкореняване на фуксия за около 3 седмици.
Пресаждане: Разсаждаме всяка година през пролетта след зимуване. По-старите екземпляри фуксия се пресаждат на всеки 2 години.
Почва: хумусен субстрат
Проблеми: Ако се случи пъпките да окапят, проблемът е в поливането, което е или недостатъчно, или напротив, прекалено обилно. Друга възможна причина е липсата на светлина или внезапна промяна, с която растението не може да се справи (преместване или обръщане на саксията).
Вредители: Твърде топлият и сух въздух може да донесе брашнести червеи и белокрилки. Срещу тези вредители използваме препарати
Съвет: Ако премахваме редовно вече прецъфтелите цветя, ще подпомогнем новото им образуване.

Бутикови инструменти Wera