Стимулиране цъфтежа на луковици през зимата

Стимулиране цъфтежа на луковици

Стимулиране цъфтежа на пролетни луковици през зимата: зюмбюл, нарцис..

Кой не би се зарадвал на красивите цветове на пролетните луковици в мрачните зимни дни. Това се постига много лесно, просто трябва да изберете добре вида. Ще ви покажем с примери как да накарате луковиците да разцъфнат. Зюмбюлът може да се ускори много лесно. Тези луковици цъфтят за около четири месеца, независимо от датата на засаждането.

Зюмбюлът цъфти за четири месеца

Засадете луковиците в края на септември/началото на октомври в саксии, така че една трета от луковиците да стърчат от почвата. Поливайте леко и за предпочитане ги оставете в прозрачна кутия или по-дълбока мини оранжерия. Не е необходимо да се притеснявате от слани, а точно обратното.Засаждане на луковици на есен

Подгответе пролетните луковици за засаждане в саксии в началото на есента. Ниските температури ще улеснят цъфтежа на луковиците. Ако има опасност от по-силни студове, поставете саксии със зюмбюли или други луковици в повдигната оранжерия и ги покрийте със слой сухи листа. Луковиците остават в тази среда за около три месеца. След това през януари саксиите се преместват от този навес в отопляема оранжерия или на перваза на прозореца в апартамента.

Скоро луковиците ще поникнат с листа, а между тях ще се появят цветни пъпки. По това време е препоръчително да намалите малко температурата, но все пак оставете растенията на светлина.
Когато цветните пъпки започнат да се обагрят, използвайте саксиите с луковици като декоративен елемент в интериора или ги подарете. След като цъфнат, те ще ароматизират целия апартамент.

В началото на есента можем да се заемем с пролетните луковици. Зюмбюлите ще цъфтят през зимата.

Грижи след цъфтежа на цветните луковици

След цъфтежа поставете растенията в по-хладно и светло помещение. Наторете ги незабавно. Повторете торенето още няколко пъти. (Използвам разтворим Кристалон за плодовете и цветята.)Цъфтящи минзухари през зимата

След настъпването на пролетта поставете растението и саксията на сенчесто място и след като саксията се втвърди, полейте растението и кореновата система и го пресадете на постоянно място, полейте отново и наторете леко, за да може растението да завърши успешно вегетационния си период. През следващата година цъфтежът ще бъде по-слаб, но с добри грижи растението скоро ще се възстанови и ще можем да се наслаждаваме на цветовете му години наред.

Имам добър опит със сортовете зюмбюли Anne Marie, Jan Bos, Gipsy Queen, Marconi с наситено розови цветове, които са в сортовата гама от повече от сто години. Расте съвсем равномерно. Друг подходящ сорт е Carnegie.

Нарциси, минзухари и сини камбанки

Малките пролетни луковици, като минзухари и различните видове и цветове сини камбанки, се подхранват по подобен начин.

че сортът крокус „Черна мадона“ и особено дребноцветните сини камбанки Muscari azureum и Muscari album, и особено двуцветните Muscari armeniacum Valerie Finnis, са много ефективни.

Ранноцъфтящите луковични ириси (Iris hollandica) от сорта Natascha имат много екзотични цветове, а рядкостта Katharine Hodgkin е особено впечатляваща като малка орхидея. Жълтоцветният ирис на Данфорд (Iris danfordiae) също е много красив.

Очарованието на пролетните цветя украсява интериора
Очарованието на пролетните цветя украсява интериора

Харесвам и едроцветните тръбести нарциси, които засаждам в по-дълбоки саксии и съхранявам за вкореняване по същия начин като предишните. След като ги вадя от кутията и ги поставя в темпериран парник, използвам цветовете за рязане. Не е лошо да завържете растящите стъбла, така че цветовете да не се огъват под собствената си тежест.

Ириси, нарциси и сини камбанки: пролетните луковици могат да цъфтят и през зимата
Отглеждат се жълтоцветен сорт Carlton и бялоцветен Ice Follies. На пазара все още се отглеждат интересни сортове нарциси с големи цветове. Такива са Dutch Master, Gigantic Star, Las Vegas, Gold Digger, Sint Victor, Royal Dutch.

Стимулирането на раннен цъфтеж на лалета е трудно

Може би бихте искали да опитате да ускорите растежа на лалетата. Не бих го препоръчал. Ще трябва да си вземете „подготвени“ луковици, т.е. подходящо термично обработени, за да се получат хубави и бързо растящи цветове. Това обаче може да се случи случайно. Например, от големи луковици, събрани от градинска леха.

Резачка за стиропор, полистирен с горещ тел до 150mm, 417240, EXTOL CRAFT