Как цветята влияят на настроението

Как влияят цветята

Как цветята влияят на настроението?

Цветята могат да влияят на нашето настроение. Цветът им пък понякога действа върху здравословното ни състояние. Науката, изучаваща и прилагаща здравословния ефект на цветовете, се нарича цветотерапия (колоротерапия). Как цветята влияят на настроението? Червеният цвят влияе положително върху имунната система, затова се отразява благотворно на изтощените, прекаралите операция, страдащите от пролетна или хронична умора. Пламтящият ален букет действа ободряващо, „мобилизира” нервната система.Как цветята влияят на настроението?

В никакъв случай не се поднасят червени рози, карамфил, далии и пр. на хора с хипертония, защото червеният цвят повишава кръвното налягане!
Виолетовото действа успокояващо, укрепва вътрешното равновесие. Занимаващите се с умствена работа слагат на масата ваза с букет в цвят лилав, тъй като активизира мисловния процес.

Жълтият цвят символизира слънцето. Приписва му се свойството да подобрява настроението и да активизира. Ако се иска хората да са винаги слънчеви, се поднасят „сияйни” цветя – жълти рози и лалета, нарциси, минзухари…

 

Като се съобразяваме с всичко това, бихме могли да различим топлите и студени цветове. Към топлите се отнасят жълтият, оражевият и червеният (най-топъл е оранжево-червеният). Студените са синият, зеленият и виолетовият. Възможно е обаче чрез оттенъци студените да станат по-топли (например жълто-зеленият е по-топъл от синьо-зеления). В такива случаи се внимава да не доминират топлите цветове (зеленият доминира над ултрамарина, но се губи пред червения).

При комбинация жълто и синьо, за да има хармония, жълтото трябва да е по-малко. Осветлението прави тъмния цвят по-интензивен, отколкото намиращия се в сянка светъл цвят. Ако се търси весело настроение, се избират топли тонове, но за тържествени случаи се предпочитат студените. Спокойна атмосфера се създава от цветя с еднаква окраска. Комбинациите допускат различни оттенъци на един и същ цвят по възходяща линия – белите цветове са подходящи към ярките, те хармонират и със студените, а също със светловиолетовите, светлочервените, сините, яркооранжевите и жълтите.Пъстрите цветя

Променете настроението си и заобикалящата ви среда с цвета на цветята

Как цветята влияят на настроението? Всеки от нас предпочита определен цвят и това предпочитание говори за нас. Въпреки това, като изберем правилния цвят, можем да подобрим настроението си, да улесним релаксацията или, напротив, да стимулираме активността, а именно да се обърнем към близкия човек с цвете. Цветовете просто ни влияят по фундаментален начин и това важи и за цветовете на растенията. А ако съчетаем цветовете на декорацията и обзавеждането на апартамента с цветя, можем да се пренесем в една или друга част на апартамента според настроението си.Как цветята влияят на настроението? - орхидеи

Бели цветя

Как цветята влияят на настроението? Белият цвят на цветята може да облекчи стреса, потиснатостта и страха. Ако сте под напрежение или човекът, на когото искате да подарите подарък, е зает с работа и грижи, задължения, не сте в крак с времето, белите цветя ще ви освежат. Белите цветя създават усещане за свобода, чистота, необузданост. Ако обаче през зимата вали сняг, искате нещо по-цветно. И малко от зеленото. Бялото също така показва оптимизъм, надеждност, доброта, особено ако си купите бели лилии. Помислете за пролетната атмосфера, когато цъфтят овощните дървета. Малко розово само ще подсили ефекта.

Бели цветя

Жълти цветя – как цветята влияят на настроението?

Жълтите цветя стимулират мисленето, подобряват уменията за общуване, отпускат и излъчват вътрешен мир. Те са идеални за решаване на важни въпроси и за важни срещи. Енергичният жълт цвят обаче има и своите недостатъци. Като подарък жълтите цветя могат да символизират ревност, самовлюбеност и самосъжаление, объркване, както и детинщина. Ако обаче нямаме нищо против и трябва да осветим апартамента, жълтото определено е идеално. Особено слънчогледите имат силно енергийно въздействие.

Жълти цветя

Оранжеви цветя

Оранжевите цветя отпускат атмосферата, подпомагат общуването, насърчават, показват желание за откритост. Така че, ако ви предстои да се справите с нещо неприятно или решаващо и ви е трудно да съберете смелост, не забравяйте да подарите портокалови цветчета. Ще помогнете на себе си и на другата страна. Оранжевите гербери са идеални, тъй като символизират правдивост. От друга страна, оранжевите гладиоли са символ на търпение и толерантност.

Оранжеви цветя - Как цветята влияят на настроението

Червени цветя

Червеното е енергичен, страстен и силно емоционален цвят. Хората с по-буен характер (т.нар. горещи глави) трябва да избягват червените цветя. Но хората, които са по-меки, по-сдържани и търсят смелост, могат да използват силата на този цвят. Ако просто се нуждаем от прилив на енергия по всяко време, а също и от смелост, червените цветя са напълно идеални. Ако дори подарите червени лалета, ще подарите на любимия човек най-любопитните цветя в живота. Червените рози, за разнообразие, символизират преданост. По-добре е обаче да не подарявате червени карамфили, защото тук символиката е съвсем различна. Съболезнования.

Червени цветя

Розови цветя – как цветята влияят на настроението?

Розовите цветя символизират лоялността, предаността, любовта, но също и извинението под формата на орхидеи, също и желанието за контакт и привързаност, желанието за изслушване, за дебат, за обсъждане.

Розови цветя

Лилави цветя

Лилавите цветя са успокояващи, отлични за медитация, символизират и внушават духовност и хармония. Така че, ако искате да прочистите главата си, да се успокоите, но и да придобиете кураж и да укрепите волята си, посегнете към лилавите цветя. Лилавото е и знак за истинска емоция, за голямо сърце.

Сини цветя

Синьото не е често срещан цвят за цветята, но се срещат сини цъфтящи растения. Ако имате нужда да се успокоите, да охладите страстите си, но и да се вдъхновите. Синьото предизвиква чувства на щастие, спокойствие, но също така доброта и скромност, надеждност, честност.

Сини цветя - Как цветята влияят на настроението

Резачка за стиропор, полистирен с горещ тел до 150mm, 417240, EXTOL CRAFT

Вашият коментар