Размножаване на растения чрез разделяне и отводи

Размножаване на растения чрез разделяне и отводи

Как се извършва размножаване на растения чрез коренови издънки, чрез разделяне на храсти и чрез отводи?

Размножаване на растения чрез коренови издънки е един от най-разпространените начини. Чрез коренови издънки се размножават малината, лешникът, джанката, вишнята и някои сливови разновидности, които образуват издънки. За да се осигури добре развита коренова система на издънките, необходимо е до отделянето им от майчиното растение да се извършва редовно торене и обработване на почвата в маточната градина. размножаване на растения чрез коренови издънки

Размножаване на растения чрез разделяне на храсти се прилага само когато се налага да бъде извадено майчиното растение. При разделяне на отделните части на растението се следи всяка от тях да има добра коренова система и жизнено стъбло. Размножаването чрез разделяне на храсти може да се приложи успешно при всички овощни видове, които развиват издънки или образуват корени върху при основната част на леторастите си.

Размножаване на овощни видове чрез отводи

Чрез отводи се размножават доста овощни видове. Отводите може да бъдат вертикални, хоризонтални и въздушни.Размножаване на овощни видове чрез отводи

При размножаването чрез вертикални отводи (загърляне при основните части на леторастите) от адвентивните пъпки, разположени близо до почвената повърхност. Друг начин за размножаване на растения чрез отводи е от кореновите зачатъци на приосновните части на леторастите покарват нови леторасти. Този начин се използва при размножаване на френското грозде. Също се използва и при вегетативно размножаваните ябълкови и дюлеви подложки и при смокинята. Успешно може да се приложи при растения, отглеждани на богати, добре овлажнени и редовно разрохквани почви.

Загърлянето на дюлевите и дусеновите маточни растения се извършва още през пролетта, а загърлянето на маточните растения на френското и немското грозде — по-късно. През вегетационния период се извършват няколко разрохквания на почвата и допълнителни загърляния.

Първото разрохкване се прави, когато леторастите достигнат височина 15cm. Отделянето на леторастите от майчиното растение се извършва чрез изрязването им с остра ножица. Не се допуска отделяне на леторастите чрез отчесване, защото се образуват трудно зарастващи рани и се унищожават адвентивните пъпки.

Размножаване на растения чрез хоризонтални отводи

Размножаване на растения чрез отводи

При размножаване на растения чрез хоризонтални отводи леторастите се навеждат в подложки, каквито са силно растящите на дюлята и някои сортове на ябълката и сливата.

Чрез въздушни отводи се размножават най-често лимонът, портокалът и мандарината. За целта в края на лятото, върху дървесинен летораст на растението се изрязва част от кората във вид на пръстенче с ширина 1,2-2,5cm (колцуване). Пръстеновидният нарез заедно с част от летораста -под и над него – се обгръща с ламаринена фуния. Във фунията се поставя мъх или пясък. Той се поддържа непрекъснато във влажно състояние. След образуване на коренчета леторастът се изрязва и се засажда в саксия.

Резачка за стиропор, полистирен с горещ тел до 150mm, 417240, EXTOL CRAFT

Вашият коментар