Мимулус

Мимулус – Клоунско цвете

Мимулус – цвете от семейство Scrophulariaceae. Не толкова популярното като стайно растени мимулос – клоунско цвете се отглежда на полусянка. Най-широко застъпен на пазара е сорта M aurantiacus. Ако отглеждате мимулус в саксия, през лятото изнасяйте растението на открито (тераса, двор). Най-доброто място за отглеждане е в градината, защото клоунското цвете обожава свежия въздух. Издържа на много ниски температури (2-3 С). Но ако на мимулуса не му достига светлина, ще се разболее и загине.

Полива се обилно от април до септември. В останалите месеци по-рядко и с намален обем на поливката, като се внимава пръстта да не засъхва. През месец март се пресажда в градинска пръст.

Размножава се чрез резници през пролетта.
Разновидности:
Luteus – жълт цвят; цъфти май-август; до 30 см височина.
Major Bees – червен цвят; май-септември; до 30 см.
Primuloides – дребни цветчета; май-септември; до 10 см.
Scarlet Bees – червен; май-септември; до 20 см.
Shep – жълто-кафяво; май-юни; до 25 см.
Orange Glow – оранжев; май-септември; до 25 см.

Мимулус е декоративно балконско растение с много видове, които се различават по цвят и форма на цветовете. То обича влажни местообитания и все по-често се използва като балконско растение.

Мимулусът (Mimulus) включва около 150 вида многогодишни, едногодишни и вечнозелени храсти, растящи в Южна Африка, Австралия и на американския континент, в по-влажни райони. Формата му може да бъде много разнообразна в зависимост от сорта. Най-често срещаният цвят на цветовете е жълт, но се срещат и оранжеви, розови, бели, кремави или жълто-червени сортове. В много случаи цветовете са с различни петна и петънца.

Височината им също може да варира от 10 cm до 1,5 m. В нашите условия обикновено е висока 15-30 cm. Има сравнително дълъг период на цъфтеж – от юни до септември.

Как да отглеждаме мимулус

Той вирее добре навсякъде, където има влага и светлина. Поставете го на открито през втората половина на май. Това също трябва да е защитено от вятър, за да расте, то се нуждае от светлина, но не и от директно слънце. Субстратът трябва да е добре пропусклив и богат на хранителни вещества. Почвата трябва да е влажна, то вирее добре на по-влажни места или може би по бреговете на езера. Ако отглеждате растението в саксия, осигурете дренажен слой на дъното и дори можете да пробиете дупки, за да се оттича излишната вода. Растенията, отглеждани в саксии, се нуждаят от много вода; поливайте два пъти дневно при слънчево време.

Засейте семената през есента или рано напролет в контейнери в студена оранжерия. Поставете ги навън през втората половина на май.

Наторявайте растенията в контейнери 1-2 пъти седмично, а в лехата – веднъж месечно. Изберете тор с високо съдържание на желязо.

Презимуване

Преместете контейнерите с растенията в светло и хладно помещение. Ограничете поливането и не торете. През пролетта ги подрежете дълбоко и ги пресадете в свеж субстрат.

Мимулусът се развива много добре в пропусклив, леко кисел субстрат. Купеният субстрат може да се замени със смесване на градинска почва, пясък, торф и компост. Растенията се размножават най-лесно чрез семена. Те обикновено имат кълняемост до четири години. След посяването им не ги пресявайте, тъй като те покълват най-добре на светлина. Поддържайте почвата влажна след засяването. Въпреки че растенията могат да се отглеждат на пряко слънце, идеално е да са на частична сянка. Растението мимулус може да се размножава и чрез разделяне на корените или чрез вкореняване на резници, взети в началото на лятото. Семената се засяват рано напролет или през есента. Някои видове мимулус оцеляват през зимата под формата на подземни коренища, а други се засяват.

Мразовете няма да ги унищожат

Видовете мимулус, клоунски цвете,  които се отглеждат в нашата страна, обикновено произхождат от районите с умерен климат и поради това са напълно издръжливи. Растенията, които имат местообитание на частична сянка, обикновено са по-високи и красиво зелени до есента. Чудесно място за отглеждането им е по бреговете на градински езерца или потоци. Те ще се развиват добре и по техните чакълести ръбове.

1000 модела книпекс

Вашият коментар