Мамилария – Mammillaria

Мамилария - Mammillaria

Мамилария, Mammillaria – семейство – Cactaceae / кактусови

Различните видове кактуси мамилария са широко разпространени в южните щати на САЩ, в Мексико, страните от Централна Америка, Куба и други острови на Карибско море. В природата са неголеми кълбовидни или с обтегната форма, с единични или разклонени стъбла.Мамилария - Mammillaria
Кактусът мамилария цъфти с множество цветчета, които се разполагат под формата на венче и се появяват непрекъснато през цялото лято. Зимата се държи в прохладни помещения, при температури около 8-10 С. Този вид кактуси са светлолюбиви, но трябва да се пазят от преки слънчеви лъчи. Поливат се при пресъхване на почвата.

Не изискват пръскане, но са претенциозни към свежестта на въздуха, в горещите дни трябва да се отварят прозорците. Тъй като миммиларията обича малките, недълбоки саксии, възрастните екземпляри трябва да се пресаждат само ако саксията им е станала очевидно тясна. Размножава се със семена и резници.

Описание

Родът Mammillaria е един от най-многобройните видове. Образуват сферични кактуси, растящи поединично или на групи, и са с къса цилиндрична форма. Върху зеленото месесто тяло те образуват гъсти бодли, израстващи в малки брадавички, с които растението е гъсто обсипано. Тези бодли понякога могат да бъдат заменени от вълнообразен израстък. През лятото обикновено се появяват цветове, които растението образува в корона в горната част на тялото. Въпреки че тези цветове са малки, те са много привлекателни на цвят. Те са с форма на звезда и обикновено са бели, розови, жълти, лилави или червени. При някои видове кактуси се появяват декоративни червени плодове, които се задържат на растението до пролетта. Този вид кактуси е особено популярен заради малките си размери и надеждния цъфтеж при младите растения. Мамилариите не образуват ребра по тялото си, които са заменени от гореспоменатите бодливи зърна.

Характеристики на растението Мамилария

Mammillaria bocasana – расте кълбовидно в група, образува жълто-кафяви бодли и бели цветове с червеникаво-кафяв център. Плодовете са пурпурни.
M. geminispina – расте кълбовидно и образува бели бодли;
M. aureilanata – тялото е белезникаво, цветовете са бели до бледорозови;
M. brauneana – образува лилави цветове;
M. camptotricha – малките бели цветове са ароматни;
M. guelzowiana – цъфти с големи лилави цветове;
M. hahniana – образува бели гъсти шипове и пурпурни цветове;
M. pennispinosa – расте единично, образува розови цветове и малинови плодове;
Mammillaria plumosa – тялото е гъсто обсипано с пенести бодли, цветовете са по-скоро незабележими, а плодовете са червено-зелени;
M. schiedeana – образува копринени бодли и бели цветове, а плодовете са малинови;
M. wildii – расте в група и образува късо цилиндрично тяло, покрито с изпъкнали зърна с подобни на куки бодли.
Mammillaria zeilmanniana – образува розово-лилави цветове;
Родина: САЩ, Мексико, Колумбия
Вид: Кактус
Цвят: бял, розов, лилав, червен, жълт
Цъфти: Цъфти от юни до август.
Аромат: Някои видове ухаят.
Трудност при отглеждането. Подходящ е за отглеждане на закрито.
Дълготрайност: Растението е издръжливо.
Светлина: Колкото по-плътно е растението с бодли, толкова по-светло местообитание му е необходимо. Зелените видове с по-тънки бодли обикновено изискват частична сянка.
Поносимост към влага: по-малко вода
Субстрат: песъчливо-глинеста почва
Изисквания за отглеждане: няма изисквания
Време на цъфтеж: юни, юли, август

Изисквания за отглеждане

Светлина: колкото по-гъсто растението има бодли, толкова по-светло местообитание му е необходимо. Зелените видове с по-тънки бодли обикновено изискват частична сянка.
Температура: През зимата растението мамилария изисква температурите да паднат до 5-10°C.
Вода: Винаги поливайте умерено през вегетационния период, като оставяте субстрата да изсъхне между поливанията. Не поливайте растението през зимата.
Торене: От пролетта до лятото торете веднъж месечно с тор за кактуси.
Размножаване: Може да се размножава чрез семена, коренища или разделяне.
Пресаждане: Пресаждайте, когато е необходимо и след цъфтеж.
1000 модела книпекс

Вашият коментар