Лилиум, Крем бял

Лилиум, Крем бял

Лилиум, Крем бял

Лилиум или Крем бял – растение от семейство – Liliaceae/лилиеви. В домашни условия най-често се среща Lilium longiflorum, чиито стъбла достигат на височина до 1 метър, а белите му цветове, с размери до 15 см, отделят силна миризма.
Нуждае се от простор. Обича по-ниски температури, но не по-ниски от 5 С. В периода на растеж, нощните температури не бива да са по-високи от 12 С.
Обича ярката разсеяна светлина.
Докато расте се полива обилно. Хубаво е да се пръскат листата му. След като листата пожълтеят и стъблата започнат да умират, се намаля поливането. Почвата се държи съвсем леко влажна – до есента, когато луковиците му се пресаждат. За съжаление на втората година растежът не е толкова силен и цъфтенето е умерено.
Ако сте купили нови луковици, есента след покупката се насаждат в саксия с диаметър 15 см и се покриват със слой почва с дебелина 4-5 см. Държат се в прохладно и тъмно място и при влажна почва. При появяването на кълновете, се пренасят на добре осветено място.Лилиум

Характеристики на растението Лилиум

Произход: Китай
Видове: луковично растение
Вид на листата: малки листа, ланцетни
Цвят на цветовете: бял, кремав, зелен, оранжев, розов, лилав, бордо, лилав, червен, жълт
Цъфтеж: от юни до септември.
Височина: 80 – 200 см
Аромат: силен аромат на цветовете
Употреба. Опияняващият аромат на цветовете може да ароматизира цялата стая. Ароматните цветове могат да издържат повече от седмица във ваза.
Издръжливост: студоустойчиво
Влагоустойчивост: нормална
Субстрат: богата на хумус почва
Трудности при отглеждането: няма
Време на цъфтеж: юни, юли, август, септември

Изисквания за отглеждане

Местообитание: Обича слънчево местообитание.
Вода: Корените не трябва да страдат от засушаване, затова поливайте редовно през вегетацията.
Торене: От пролетта торете лилиума с тор с високо съдържание на калий и ниско съдържание на азот.
Размножаване: Може да се размножава през есента със странични люспи, които се съхраняват в съд с торф до засаждането им в контейнера. По-лесно е обаче да се размножава чрез разделяне на големи букети.
Засаждане. Видовете лилиум, които образуват корени на стъблото над луковицата, трябва да се засаждат по-дълбоко в почвата (15-20 cm), отколкото видовете, които образуват корени под луковицата (10 cm). Корените на стъблото загиват заедно със стъблото през есента, но през пролетта отново се образуват нови корени. Те издържат около 8-10 години на същото място.
Почва: Изисква богата на хранителни вещества почва, затова поръсвайте лехата с компост през пролетта и есента.
Сушене: Цветето може да се съхрани с помощта на силикагел.
Проблеми: Луковиците лесно загниват в непропусклива почва.
Съвет: Лилиум с височина над 90 см се нуждаят от опора. Препоръчително е да осигурите опора в непосредствена близост до луковичното растение. Луковиците могат лесно да се повредят.
Резачка за стиропор, полистирен с горещ тел до 150mm, 417240, EXTOL CRAFT

Вашият коментар