Колерия

Колерия

Колерия – Семейство – Gesneriaceae

Стайното цвете корелия цъфти с оранжеви или червени цветове, а периодът на цъфтене е от пролетта до есента, но може да продължи почти цяла година. Расте при умерени температури, зимата не по-ниски от 12 С. Цветето колерия предпочита ярката светлина, но трябва да се пази от силното лятно слънце. Полива се умерено от пролетта до есента, и ограничено през зимата. Въздухът около листата трябва често да се овлажнява, като трябва да се внимава върху листата да не попада вода. Пресажда се ежегодно напролет. Размножава се с делене при пресаждането.

Колерия
Колерия

Описание

Ботаническо име: Kohleria bogotensis Nicholson, Kohleria amabilis Fritsch, Isoloma bogotense, Tydaea amabilis. В природата се срещат около 50 вида от тези растения. Те са предимно пълзящи и прави растения. Листата са яйцевидни до сърцевидни, обикновено фино набраздени. Цветът на листата при различните видове варира от тъмнозелен с червеникави петна по краищата на листата, както при „Kohleria eriantha“, светлозелен при „Kohleria digitaliflora“, сребристозелен с ивици от жилки при „Kohleria amabilis“. Цветовете са с форма на камбанка, единични и в гроздове. Цветчето може да е дълго до 5 см и да има пет широки венчелистчета. Цветовете са нежно розови, светлооранжеви, лилави до кафеникави. Цветовете са много разнообразни.
Род: Gesneriaceae, подцветен.
Произход: Тропическа Америка.

Отглеждане на колерия

Температура: Цветето Корелия изисква температури около 20-25°C (68-77°F) през лятото. Цветето Корелия има период на покой през зимата, през който не е добра идея да подрязвате надземните части на растението. Оставете леторастите да се приберат; те не трябва да загиват. Оптималната температура по това време е от 12 до 15°C, а зимният минимум е 10°C.
Светлина: Корелия е светлолюбиво растение. Нуждае се от ярка светлина и сянка от пряка слънчева светлина през най-горещите части на деня през лятото.
Поливане: Корелията се нуждае от обилно поливане през лятото, но много слабо през есента. Поливайте рядко, ако е необходимо, през зимата, когато презимуват в хладно помещение. Почвата не трябва да изсъхва.
Торене: Наторявайте цветето Корелия редовно от април до август с разтвор на минерални торове за цъфтящи стайни растения. Наторявайте веднъж седмично. Въпреки това не трябва да се тори през периода на покой.
Влажност: цветето Корелия обича високата влажност, но водата не трябва да попада върху листата. Затова поливаме околностите на растението и поставяме саксията в купа с влажна глина.
Пресаждане: Корелията се отглежда в по-широки саксии и контейнери, но не прекалено високи. Пресаждайте всяка година през пролетта.
Препоръчителен състав на почвата: 2 части листовка, 3 части трева, 1 част горска почва, 1 част торф, добавете речен пясък. Можем да закупим готова почва като Violet и др.
Размножаване: Цветето Колерия се размножава чрез основни корени на повърхността на почвата и резници от горните леторасти. Корените се засаждат в почвата на дълбочина около 3 cm. Поливайте внимателно, докато се появят младите листа.
Вредители и болести: Рядкост.

1000 модела книпекс

Вашият коментар