Зимна градина

Зимна градина

Зимна градина – планиране и засаждане

През зимата, когато природата изглежда гола и пуста, копнежът за повече зеленина в жилището, за непомрачавана от нищо радост от растенията се засилва. Мечтата за цветна градина посред зима, пълна с красиви пъстри растения, е станала реалност за много любители – цветари. И наистина, зимната градина е рай за цветята и хората, които ги обичат. Една зимна градина разширява жилището с една зелена стая, подобрява климата, като го обогатява с кислород и по-висока влажност на въздуха. Едновременно с това се пести енергия от съхранената в стъклената къщичка слънчева светлина.
Остъкляването на балкона или верандата е най-простото разрешение на въпроса. То може да се осъществи както при едноетажни, така и при многоетажни къщи и жилищни блокове.Зимната градина

Жилище с интегрирана зимна градина

Голямата полза от остъклена градина е целогодишното включване на природата в жилищната атмосфера. Аромат на южни, екзотични страни, възхищение от красотата на тропичните и субтропични растения – това се осъществява само когато тези растения са защитени от влиянието на сезона и промените във времето със светлопропускливо стъкло. Преди да направите плана на зимната градина, е добре да проучите основно мястото и възможностите, с които разполагате. Важно е също да си изясните трябва ли да се поиска разрешение от съответните служби. Най-добре поговорете с архитект.

Подходящи растения за студена зимна градина

Трябва ли зимната градина да се използва през цялата година или става въпрос за студено място с температури между 5 и 10оС? Студената зимна градина е идеална за всички средиземноморски растения като палми, агави, акации, бугенвилия, плумбаго, солейролия, ягода, евкалипт, смокиня, фуксия, кана, камелия, кливия, коралово храстче, олеандър, пеларгонии, гербера, мимози, пасифлора, агапантус, малва, сребърен дъб и т.н.

Подходящи растения за топла зимна градина

Топлата зимна градина може да се използва и като жилищно помещение с температури между 10 и 18 оС. Следните растения се чувстват много добре в топла зимна градина: банан, фикус, бенжамина, бромелин, драцена, стрептокарпус, бръшлян, антурия, палма „рибя опашка”, златноплодна палма, кобея, хлорофит, платицериум, каучуково дърво, кала, колумнея, стефанотис, кротон, дърво на съдбата, орхидеи, филодендрон, нефролепсис, рапис, шефлера, тибухина, хоя белла, юка, стайна липа, кипарисова трева.

Зимна градина

Какво представлява зимната градина?

Зимната градина е остъклена конструкция, прикрепена към сграда като остъклена дневна. Тя е част от фасадата и от масивната част на сградата. Тя изпълнява жилищна и естетическа функция, т.е. разширява жизненото пространство на къщата и подобрява контакта между човека и природата. Зимната градина улеснява обитателите на къщата да поддържат връзка с растенията в къщата по всяко време на годината, но през лятото тя е по-малко подходящо място за живеене поради колебанията на високите температури. Трябва да се използват заслони, а растенията в контейнери да се оставят на лято извън зимната градина.

През студения сезон зимната градина има по-високи изисквания към отоплението в сравнение с обикновена стая. В конструкция, отворена към други жилищни помещения в къщата, кондензацията на пари се получава по топлинните мостове, но и самата влажност на въздуха може да доведе до разпространение на мухъл в къщата.

Как се изгражда?

Най-простият начин за изграждане на зимна градина е да се построи пристройка за тераса, която може да се издигне нависоко и да се свърже с балкон в двуетажна къща. Това разширява жилищното пространство на двата етажа.

Как да изолираме зимната градина?

Изолацията от пяна със затворена клетъчна структура е най-подходяща за изолиране на зимни градини. В допълнение към специалното многослойно стъкло трябва да се уверите, че подовете, таваните и стените са добре изолирани, тъй като по този начин от помещението изтича допълнителна ценна топлина. Според проучванията този процент може да достигне 30-40%.

Резачка за стиропор, полистирен с горещ тел до 150mm, 417240, EXTOL CRAFT

Вашият коментар