Детелина

Детелина

Детелина, Оксалис, Киселче

Оксалис е луковично тревисто растение. Луковиците се засаждат плитко (на 1 см дълбочина). Възможно е да се поставят и във вода, като се засаждат след като образуват коренчета. Различните видове и сортове се различават по формата и цвета на листата. Разпространени са цианови (Кралска детелина), по-светли или тъмнозелени, много едри, средни или дребни и прочие. Отделните сортове цъфтят по различно време. Така например Oxalis deppei (четирилистна детелина) цъфти през октомври-декември, а Oxalis regnellii (киселица) юли–август. Общото и за двата вида е, че се развиват добре на светло място и при редовно поливане. През зимата не обичат силно затоплените стаи.

Oxalis deppei

Този вид може да се изнесе на открито от средата на май и да стои там преди първите слани през есента. Това означава, че луковиците трябва да се почистят от пръстта и да се съхраняват на сухо и хладно място. От април младите луковици се засаждат в преобладаващо хумусна почва.
Четирилистната детелина се полива обилно с вода, като по време на цъфтежа се тори всяка седмица.

Oxalis regnellii

Този вид оксалис вирее добре на полусянка при достатъчно влага и хладнина. Чувства се добре и в неотоплявана стая или коридор, но не понася течение!
По време на растежа поливайте редовно. През есента извадете луковиците от пръстта и ги съхранявайте на хладно (в мазето). Засадете на пролет.

Семейство – Oxalidaceae/оксалиеви

Бутикови инструменти Wera

Вашият коментар