Алое

Алое

Алое

Растението алое е много разпространен вид. Понякога го наричат трионче, поради назъбените му листа. Някои хора дори го наричат свекървен език, пак поради листата. Те са сочни, със сивкаво метален оттенък. Старите екземпляри цъфтят напролет. Отделните цветове представляват тръбички, увиснали надолу.

Размножава се най-често чрез резници, но може и чрез семена. Алое предпочита умерени температури, като е добре амплитудата между дневни и нощни температури да е голяма. Зимата се държи при 10-12°С, но издържа до 6°С.

Обича силно осветените помещения, а също така когато слънцето не е много силно и пряката му светлина. От пролетта до есента се полива така, че почвата да се държи умерено влажна, а зимата се полива много рядко – около един път на месец. Не е абсолютно необходимо да пръскате листата, но трябва да знаете, че растението обича свежия въздух, затова лятото помещението трябва да е проветливо. Пресажда се напролет, но само когато това е необходимо, т.е. когато корените на растението се подават отдолу на саксията. 

Семейство – Liliaceae/лилиеви

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.